Извънредно се събира Организацията на обединените нации заради ескалацията на

...
Извънредно се събира Организацията на обединените нации заради ескалацията на
Коментари Харесай

Гореща точка: Нагорни-Карабах. Съветът на ООН се събират извънредно

Извънредно се събира Организацията на обединените народи поради ескалацията на напрежението сред Азербайджан и Армения, която продължава към този момент трети ден. Над 50 са починалите при конфликтите в Нагорни-Карабах.
По информация на източници от Организация на обединените нации настояването за срещата е било подадено от няколко страни, измежду които Англия, Германия, Франция.

Сраженията сред Азербайджан и Армения продължиха и през вчерашния ден. И Ереван, и Баку се упрекват взаимно в ескалация на напрежението. Сред починалите има както военнослужещи, по този начин и цивилни. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети. Това е най-голямата ескалация на напрежението от последните години.

Възможно е ескалацията на спора да въвлече и други прилежащи страни като Турция и Русия, да вземем за пример. Причината - Армения е подкрепяна от Москва. Въпреки това Кремъл прикани и двете страни да прекратят огъня. Междувременно Анкара прикани Баку да приключи “окупацията” на Нагорни-Карабах и застана на страната на Азербайджан.

Нагорни-Карабах е извънредно противоречива област. Тя се намира на територията на Азербайджан, само че се ръководи от етнически арменци. Спорът за територията е още от 1988 година

Регионът се отделя през 1991 година Той обаче не е приет от интернационалната общественост като независима страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР