Извънредно предложение за изготвяне и внасяне на мотивирано предложение от

...
Извънредно предложение за изготвяне и внасяне на мотивирано предложение от
Коментари Харесай

Националната детска болница да е в Пловдив

Извънредно предложение за правене и внасяне на стимулирано предложение от кмета на Община Пловдив до Министерство на здравеопазването, за създаване на Национална многопрофилна детска болница, на територията на Община Пловдив, внасят от ППГОС „ КАУЗА БЪЛГАРИЯ “.

Решението, което ще бъде препоръчано за гласоподаване в четвъртък, е да се  възложи на кмета Здравко Димитров да организира необятна социална полемика,  която да включва представители на Министерство на здравеопазването, професионалните педиатрични организации, учредения предприемчив комитет за създаване на детска болница, водещи представители на педиатричните отделения от лечебните заведения на територията на Република България, представители на Община Пловдив и Общински съвет- Пловдив, Медицински университет – Пловдив, както и всички заинтригувани страни и да изготви и внесе стимулирано предложение до Министерство на здравеопазването за създаване на Национална многопрофилна детска болница на територията на Община Пловдив.

От „ Кауза България “ напомнят, че тематиката с построяването на Национална педиатрична болница стартира още през 1978г., когато се реализира първата копка и продължава до 1989г., когато строителството е прекратено.

Едва през 2004г. в здравното министерство се подписват договорите за създаване на педиатрична университетска болница в София, само че и тогава не се стига до нейното създаване. През 2012г. Българската педиатрична асоциация взема решение да я възроди, започвайки кореспонденции с институциите, които още веднъж не дават стремежи резултат.

През 2019г. Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка като една част от средствата се обезпечават от Норвежкия финансов механизъм, а  друга от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Поръчката е обжалвана от Камарата на архитектите, само че Върховния административен съд отхвърля жалбата. Поради тази причина се основава гражданска самодейност „ За същинска детска болница “ и се популяризира петиция за преустановяване на публичната поръчка.

Създава се Здравна капиталова компания за детска болница. През септември 2020 година се организира публично разискване на плана за нова болница на „ Детско здраве “. Междувременно поражда нова концепция за място на националната Педиатрия.

Предложено е да се събори незавършената клиника по вътрешни заболявания в медицинския комплекс в столицата и на нейно място да се построи детската болница. И до през днешния ден тематиката остава отворена.

Взимайки поради стратегическото местонахождение на Община Пловдив в Южен централен регион и положителните пътни връзки на града с всички краища на България и поради голямото закъснение и невъзможността на Столична община и Министерството на здравеопазването да рестартират плана, от партията оферират да бъде разисквана опцията, Национална многопрофилна детска болница да се построи на територията на Община Пловдив, като се иницира необятна социална полемика, която да включва представители на Министерство на здравеопазването, професионалните педиатрични организации, учредения предприемчив комитет за създаване на детска болница, водещи представители на педиатричните отделения от лечебните заведения на територията на Република България, представители на Община Пловдив и Общински съвет- Пловдив, Медицински университет – Пловдив, както и всички заинтригувани страни.

Предложението ще бъде прегледано на идната сесия на Общинския съвет в четвъртък.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР