Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш

...
Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш
Коментари Харесай

МВнР извика на среща иранския посланик

Извънредният и пълномощен дипломат на Иран в България Алиреза Ирваш бе извикан на среща в Министерство на външните работи във връзка офанзивата на Иран против Израел от 14 април 2024 година, оповестиха от Министерството на външните работи.

По време на срещата Гергана Караджова, общоприет шеф „ Политически въпроси “ акцентира пред дипломат Ирваш, че Министерство на външните работи осъжда офанзивата на Иран против Израел по най-категоричен метод. Безпрецедентният по своите мащаби и същина акт е сериозна опасност освен по повод сигурността на региона на Близкия изток, само че и прибавя нови тежки провокации пред световната архитектура на сигурност.



Генералният шеф осведоми иранския дипломат, че водена от това схващане и оценявайки в дълбочина пагубните последствия от вероятно разрастване на огромен пряк боен конфликт сред Иран и Израел, българската страна още веднъж приканва за прецизно ценене на основополагащите правила на Устава на Организация на обединените нации и нормите на интернационалното право.

В унисон със взаимното изказване на Европейски Съюз и неговите държави-членки от 14 април 2024 година, от българска страна още веднъж бе насочен апел към всички страни да проявят оптималната въздържаност и да не подхващат ограничения, които биха могли да доведат до в допълнение утежняване на обстановката. Възникването на серпантина на принуждение би трябвало да бъде предотвратено.



Генералният шеф осведоми иранския дипломат, че взаимно с интернационалните си сътрудници България остава интензивно ангажирана с напъните, ориентирани към търсенето на благоприятни условия за бъдещо определяне на дълготраен и резистентен мир в Близкия изток и възобновяване на политическите вероятности за разрешаване на израелско-палестинския спор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР