Извънредната ситуация в световен мащаб заради COVID-19 нанесе своите поражения

...
Извънредната ситуация в световен мащаб заради COVID-19 нанесе своите поражения
Коментари Харесай

Суперлигата на България сезон 2019/2020 в цифри

Извънредната обстановка в международен мащаб поради COVID-19 нанесе своите провали във всички сфери на живота. Спортът не беше пощаден, всички спортни мероприятия бяха прекъснати, даже Олимпиадата в Токио. Трябваше да се взимат тежки решения в изключително състояние. Прекратяване, отменяне или оповестяване на първенци преди да се е стигнало до края. На другите места взеха разнообразни решения. БФВ реши шампионатите да бъдат прекъснати и разгласи първенци и при мъжете, и при дамите. При дамите нямаше полемики, разликата в класите на Марица и останалите е голяма.

Не по този начин се стекоха нещата при мъжете. Нефтохимик беше разгласен за първенец на база краткотрайно класиране, два кръга преди привършване на постоянния сезон и без да са играни плейофи. Първенството завърши по ексцентричен метод. Болшинството от клубовете одобриха това решение със удовлетворение. Основният кандидат за купата Хебър изрази несъгласието си от взетото решение, тимът с максимален бюджет и селекция остана на втора позиция (най-скъпото второ място). Както постоянно в живота, има удовлетворени и недоволни!

Крайно класиране в Суперлигата за сезон 2019/2020:
1. Нефтохмик
2. Хебър
3. Добруджа 07
4. Монтана
5. Марек
6. Пирин
7. Левски
8. ЦСКА
9. Дунав
10. Черно море
11. Арда
12. Славия

Както се очакваше, тимовете, които поработиха крепко в селективен и учредителен проект, се показаха добре и реализираха прилични резултати. Отборите с по-скромни благоприятни условия напълно закономерно са в дъното на таблицата. Има и тимове, които самото оставане в Суперлигата, ги задоволява без да търсят някакво развиване, заради липса на запаси. Както се споделя, на всеки съгласно опциите!

Как се показаха тимовете в спортно-технически проект? Като цяло на обичайно средноевропейско равнище, имаше забавни дуели, имаше и протоколни мачове.

Нефтохимик
Още първоначално обявиха шампионски упоритости. Добре окомплектовани в хода на шампионата съумяха да се оправят и със здравословните проблеми сполетели тима. В последната част от шампионата играха с най-младата двойка крайни нападатели в лицето на Георги Петров и Денис Карягин. Изгубиха два финала от Хебър - за Суперкупата и за Купата на България. В хода на шампионата подобряваха отборната си игра. В цифрово изражение, тимът на Николай Желязков e цялостен доминант на мрежата, за всички изиграни мачове до спирането има осъществени 276 блокади. С офанзива от 49% бургаските волейболисти печелеха елементарно в доста от мачовете, които изиграха. Имаха запас за дълга серия от мачове във етапа на плейофите, само че изключителното състояние ги лиши от това.

Хебър
Отборът с максимален бюджет и звездна селекция. Спечелиха две от трите вероятни купи - Суперкупата и Купата на България, и имаха упоритости за требъл. На процедура Атанас Петров разполагаше с два изцяло равностойни тима. На моменти се забелязваше липса на мотивация, което им изигра неприятна смешка и костваше на тима първото място в класирането. Хебър доминираше в два съставния елемент от играта, които носеха точки. Най-добре сервиращият тим осъществил 170 директни точки. Много сполучливата офанзива създаваше съществени проблеми на противниковата обсада. Въпреки тази доминация, Хебър допускаше съмнения в своята игра. Големият губещ от прекратяването на шампионата. Отборът имаше сили и предпочитание да се бори за първа купа в клубната витрина.

Добруджа 07
Отборът мина през много перипети по време на сезона. Добро начало, последвал спад, треньорска промяна и най-после положително стичане на условия. Добре селектирани състезатели с умел разпределител в лицето на Иван Станев. Стабилната игра на посрещане, създаваше предпоставки за сполучлива офанзива. Преди прекратяването на шампионата Добруджа 07 заемаше трето място във краткотрайното класиране, което автоматизирано се трансформира в бронзов медалист за сезон 2019/20.

Монтана
Отборът на Даниел Пеев, даде поръчка още от началото, че ще преследва орден от шампионата. Беше близо до реализиране на тази цел, само че някои засечки по трасето ги лишиха от това, непредвидени загуби, неточности с прехвърлянията, липса на непоклатимост. Въпреки тези нюанси, Монтана сподели порядъчен волейбол, записа победи против водачите в класирането.

Марек и Пирин са идващите тимове в класирането - 5-то и 6-то място
Преди шампионата Марек съобщи цел да нападна първата четворка, малко не им доближи, позволиха доста амплитуди в играта си. Загубиха доста точки в домашен дуели. В съпоставяне от минали години се вижда лек напредък в тима. Пирин играе на приливи и отливи, имат нужната сплав сред опит и младост, само че като че ли неналичието на упоритости за по-добро класиране им дефинира ролята на средняк, който взе участие в представлението без да играе значима роля.

Левски и ЦСКА заемат последните две места, даващи право да играят в плейофите. Най-титулованите тимове в българския волейбол минават през тежък интервал в своето развиване. И двата тима имат сериозен проблем с материалната база, и в случай че за Левски, скоро време този проблем ще се позволи, то при ЦСКА е неразбираемо по кое време ще има позволение на въпроса с базата. Плюс казуса със залата, върху главата на Сашо Попов се стовари и безпаричието, главния спонсор до предходната година, се отдръпна и спря финансирането. Въпреки всички проблеми, ЦСКА продължава да бъде фактор и дразнител за всички останали тимове.

Това са тимовете които щяха да не престават във втората фаза от шампионата, плейофите, в случай че не беше прекратено шампионата. Дунав и Черно море останаха зад чертата определяща плейофите, даже и да нямаше преждеврееменно спиране на шампионата, те излизаха във почивка. Арда и Славия са последните два тима в класирането. При тях прекратяването може да е от изгода, при по този начин стеклите се условия по всяка възможност и през идната година да играят в Супелигата без да има изпадащи и борещи се за оставане.

Забележка: Данните са предоставени от Лазар Лазаров

Николай Иванов, volleycomment.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР