Извънредната епидемична обстановка няма нищо общо с извънредното положение. Това

...
Извънредната епидемична обстановка няма нищо общо с извънредното положение. Това
Коментари Харесай

Явор Божанков: На Ананиев се дават големи правомощия безсрочно

Извънредната епидемиологична конюнктура няма нищо общо с изключителното състояние. Това сподели депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка на признатите през вчерашния ден в Народното събрание промени в Закона за здравето.
По думите ѝ огромна част от противоепидемичните ограничения са отпаднали като даде образец с КПП-тата в регионалните градове, ходенето без маска навън и опцията за посещаване на заведенията навън.

„ Предполагам, че ще има и още разхлабвания. По отношение на идния туристически сезон – има доста оферти в законопроекта. Не мога да кажа, че преди и след 13 май, във връзка с нормативното споразумяване на изключителното състояние, е едно и също “, добави националният представител от ръководещата партия.

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков съобщи, че левицата не поддържа измененията, тъй като признатите ограничения ще работят и след пандемията от COVID-19.

„ В претекстовете е записано, че законопроектът се приема, с цел да ограничи следствията от болестта, а в действителност той ще урежда значими публични връзки. Дава голяма власт на министъра на опазването на здравето, която до в този момент по Конституция имаше единствено Народното събрание “, съобщи Божанков и акцентира, че тя ще бъде безсрочна.

Социалистът разгласи, че Българска социалистическа партия ще поддържа рационалните оферти, като ще направи и свои.

Атанасова уточни, че никой не може да планува какво ще се случи в бъдеще и дали ще има нови пикове на болестта. Тя добави, че не е съгласна за свръхправомощията на здравния министър.

" Конституцията е безапелационна - изключителното състояние се вкарва единствено от Народното събрание. Тогава министърът има тези пълномощия. Те са съображение за ограничение правата на жителите. Те ще останат неограничени във времето с тези законови промени ", опонира Божанков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР