Извънредна ситуация се очертава на границата между Южен Судан и

...
Извънредна ситуация се очертава на границата между Южен Судан и
Коментари Харесай

Едно от всеки пет деца в Судан е недохранено

Извънредна обстановка се обрисува на границата сред Южен Судан и Судан. Причината е липса на храна и артикули от първа нужда, защото фамилии, бягащи от боевете в Судан, не престават да пресичат границата всеки ден. Във краткотраен бежански лагер в дребния град Ренк недохранени деца са принудени да спят на изпочупени кревати, заобиколени от тиня. По данни на Светвовната продоволствена стратегия измежду близо 300 000 души, пристигнали в страната през последните пет месеца, едно от всеки пет деца е недохранено. 90 % от фамилиите пък споделят, че прекарват по няколко дни без храна.
Когато избягахме от Хартум, оставихме всичко и в този момент страдаме тук. Особено поради дъжда и здравето на детето ми. Не мога да върша нищо, тъй като той се нуждае от непрекъснати грижи.
Нгачеу, майка на Ченг

Дъждовният сезон в допълнение е усложнил изискванията в бежанския лагер Ренк и е принудил южносуданските бежанци да строят краткотрайни подслони в тинята. Наводненията също по този начин изострят изключителната обстановка с глада и способстват за разпространяването на заболявания.
Откакто съм тук, виждам, че положението на хората се утежнява бързо. Наистина, да видиш недохранено дете в ръцете на майка му, която не знае дали това дете ще оцелее през нощта, е извънредно неприятно. Ние от Организация на обединените нации се опитваме да спасим тъкмо тези почтени хора.
Катлийн Инглис, координатор по изключителните обстановки на Световната продоволствена стратегия

Бежанският лагер в Ренк не може да помогне на всички хора, които са минали границата. Бежанците могат да изоставен града единствено с баржи, пътуващи към град Малака, защото няма пътища за превозване на мигранти. Преминаването на маршрута обаче може да отнеме до 3 дни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР