Извънредна епидемична обстановка в страната до края на априлПоредица от

Извънредна епидемична обстановка в страната до края на априлПоредица от ...

Животът - леко поосвободен

Извънредна епидемична обстановка в страната до края на април
Поредица от заповеди на здравния министър проф. Костадин Ангелов налага поетапно разпускане на мерките у нас, които бяха наложени от 22 март заради третата вълна на коронавируса.

Според указанията на здравното министерство до края на този месец, докогато официално се намираме в извънредна епидемична обстановка, трябва да заработят почти всички спрени бизнеси, като врати последни ще отворят нощните заведения.

Тъй като намалява процентът на заразените с коронавирус, се обмисля и допълнително разхлабване на забраните, което може да включва връщането на публика по стадионите. Това гласи последната заявка от страна на здравните власти.


Разхлабване на мерките
От 12 април

- Връщат учениците от 1. до 4. клас и задължителните групи за предучилищно образование;

- Връщат учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

- Връщат учениците от 5. до 12. клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

- Учениците от 5. до 12. клас спазват следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. - присъствено се обучават учениците от 7., 8. и 10. клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. - присъствено се обучават учениците от 5., 9. и 12. клас.

- За деца до 4. клас се допуска провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

- Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

- Позволени са фестивали, кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство при 30% от капацитета на помещенията - спазва се дистанция от най-малко 1.5 м. и се носят маски. Използват се само на седящи места за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви.

- Заведенията за хранене и развлечения мога да посрещат клиенти не само в градините, но и в закритите си части на 50% от капацитета им, с ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа. Персоналът трябва да носи маси, няма посочени изисквания за брой хора на маса и отстояние.

- Отварят гoлeмитe нexpaнитeлни мaгaзини, като трябва да има осигурени по 8 кв. м на човек.

От 16 април

- Отварят игралните зали и казина при 50% от капацитета им.

- Отварят всички магазини в моловете, които бяха затворени заради ограниченията

От 29 април

- Отварят баровете, дискотеките и нощните клубове при 50% от капацитета и носене на защитни маски за лице от персонала.

Остават в сила

- Еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м на пазарите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- Зелени коридори в магазините за хранителни стоки между 8.30 и 10.30 часа за хора над 60-годишна възраст.

- Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

- Посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване: Балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им.

Забранени

- Работата на детските центрове и клубове.

- Организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

- Организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Забраната не се отнася за конкурсите и изпитите, провеждани по реда на Кодекса на труда, Закона за държавния служител, Закона за развитието на академичния състав в Република България и други специални закони.

- Организиране на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст.

- Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

- Провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

- Свиждания в болници (изключение се прави за свижданията на пациенти в терминален стадий).

Очаква се нова порция по-леки мерки, сред които отваряне на стадионите.

Източник: trud.bg