Извън този съществен въпрос, много хора си задават и друг

...
Извън този съществен въпрос, много хора си задават и друг
Коментари Харесай

Разследващ журналист или разследван журналист

Извън този значителен въпрос, доста хора си задават и различен – има ли в действителност непосредствена заплаха за живота на Борис Бонев. В интерес на истината, поради работата му в „ Спаси София” и другите хрумвания и решения (някои от които много противоречиви и неприемливи), които предлага, е изцяло допустимо да е станал обект на закани. Доколко съществени са те, ще откри прокуратурата.

Доста по-интересни е обстановката с журналиста Атанас Чобанов, който ден откакто Бонев написа, че е получил „ достоверна информация” за непосредствена опасност за живота му, направи същото, още веднъж във Facebook. В неделя (9 януари) Чобанов от bird.bg заяви, че е получил опасност по отношение на последното си следствие за американския лобист Антъни Подеста и договорните му връзки с български компании.

" В петък в 12.05 ч получих позвъняване от публично лице от непознато държавно управление, че съм под непосредствена опасност и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е местна за България, само че аз сега съм в чужбина. Уведомих незабавно българските служби, които бяха в незнание. До момента нямам никакво публично удостоверение, че нещо се подхваща по този случай. Последната ми работа е обвързвана с Пеевски и лобистки контракти на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, с цел да ни извади от позорното 111-о място по медийна независимост ", написа Чобанов.

Като оставим настрани внушенията на Чобанов, който в действителност няма потребност от съдействието на способените органи, тъй като към този момент самичък е открил кой и за какво го заплашва, не можем да не отбележим един много стеснителен факт – „ получих позвъняване от публично лице от непознато правителство”. Тоест Чобанов обществено оповестява, че за възможните закани против него, е информиран от непознато държавно управление. Още по-интересен е въпросът чии ползи обслужват той и уеб страниците, с които е обвързван, в случай, че очевидно свободно си комуникира с представители на непознати служби.

Чобанов побърза да разгласи, че опасността идвала от първия ред на Народното събрание и евентуално била поради последната му публикация, в която се замесват американския лобист Тони Подеста и негови контрагенти, за които журналистът твърди, че били близки до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Истината е, че публикацията на Чобанов не разкрива безусловно нищо забавно или скандално - вършат се единствено всякакви изказвания и внушения. Историята припомня клеветата около убитата от ром тв водеща Виктория Маринова, която точно " Биволъ " най-грозно употребява, с цел да внуши, че тя е била поръчана и убита от тогавашните ръководещи, тъй като в първото и предаване имало страшни разкрития. Пълни операции, които обаче с помощта на въпросните стигнаха и до НПО-то, на което те подават информация за субективната им оценка в годишната ранглиста, касаеща и нашата страна - " Репортери без граници ". Същите така наречен кореспонденти, които си разрешиха да пишат погрешни изказвания, поради които най-после тихомълком се извиниха.

Чобанов съобщи, че е уведомил българските полицейски служби, които нямали никаква визия за заканите, тъй като същите били " пробити " и не се употребили с доверието на задграничния формален представител, само че те нищо не били създали. Оказа се, че районната прокуратура се е самосезирала и е поискала от Чобанов да даде сведения.

Тук следва най-интересното. Чобанов сподели, че няма да дава сведения на „ прокуратурата на Гешев”, до момента в който основният прокурор не бъде заменен, а ще даде такива на идващия основен прокурор и то единствено, в случай че се бил убедил в неговия интегритет.

Разбира се, с цел да е цялостен циркът, през вчерашния ден Демократична България яхнаха тази невероятна драма, като желаеха органите „ бързо и ефикасно да обезвреждат заканите против журналиста от bird.bg Атанас Чобанов”. В декларация от парламентарната трибуната депутатът Зарко Маринов съобщи: „ Разследващият публицист Атанас Чобанов е получил съществени сигнали от непознато държавно управление за непосредствена опасност против него , сезирани са българските органи. Ние като депутати не можем да останем безучастни към всеки български жител и посягане към свободата и наказателни акции против публицисти, изключително когато става дума за проверяваща публицистика, която рови против мафията. "

За да е напълно цялостна картинката, бяха намесени неприятната прокуратура, дълбоката страна и лица, наранени от глобите на закона " Магнитски. Нищо учудващо и нищо инцидентно. Скочиха и от Асоциацията на българските публицисти (АЕЖ), които постоянно доста субективно си сортират идеите. По техни думи: " Международният журналистически план за следствие на проведената престъпност и корупцията OCCRP заяви в туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за опасност против българския публицист Атанас Чобанов. Настояваме да се направи всичко допустимо, с цел да се откри и обезврежда възможният източник на опасност. "

Преди няколко дни от „ ” се свързаха с Чобанов, който повтори, че „ предизвестието е получено от непозната спецслужба, която по закон е задължена да го прави. Проверка на " Дневник " демонстрира, че такова обвързване има в американската инструкция 191.

Няма по какъв начин да не си задем и въпроса, в случай че в действителност се касае за сериозна опасност и за предизвестие от непозната спецслужба, дали въпросните са го посъветвали и да напише пост във Facebook. Или просто за следващ път търси метод да притегли внимание, което е много типично за него и за „ Биволъ”, където списваше до наскоро.

Интересни са връзките на Чобанов и около брачната половинка му.

Според обява от предходната година, жена му - Мария Онучко работи като публицист във френската столица, когато се среща с бъдещия си брачен партньор. Тя е щерка на дългогодишния сътрудник на РИА Новости в Париж и в Брюксел Виктор Онучко, който е работил дълги години и като представител на съветската Интерафкс и на RBTH, за които ще стане дума малко по-надолу. Преди Перестройката пък Онучко е дълготраен сътрудник на съветски издания в Африка, а както знаем, на сходни позиции не се пращат инцидентни хора.

Мария Онучко написа за плана „ Русия оттатък “. „ Онлайн медията „ Русия оттатък заглавията” е един от плановете на Владимир Путин и московския уред за въздействие на Запад, като задачата е да разпръсва позитивни вести за Русия в съответната страна. Медията поддържа 14 секции на британски, съветски, немски, френски, испански, италиански, португалски, индонезийски, китайски, хърватски, словенски, сръбски, български и македонски, само че с един координационен център - ул. " Пятницкая " 25/1, 115035, Москва, Русия. В България планът се осъществя на основата на лицензионен контракт, подписан сред Даниела Малинова - формален представител на RBTH за страната, и " Российская газета ". Даниела Малинова е брачна половинка на Николай Малинов, някогашен член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия, ръководител на Национално придвижване " Русофили " и някогашен издател на в. " Дума ".

Намесено е и името на олигарха Константин Малофеев, а точно Малинов е срещнал Малофеев с Цветан Василев – самопризнание, направено от самия съветски олигарх в изявление.

Името на Чобанов е намесено в разнообразни кавги. Както " Гласове " преди близо три години, той е упоменат в няколко изявления, като образец за методите, по които се източва Националния център за научни проучвания (CNRS), водещата френска научноизследователска организация. Според Андре Жалон от известния уебсайт “Медиапар” Чобанов е имал единствено две изявления за пет години. Жалон прави следния извод: “Тази липса на работливост съответствува с политическата му ангажираност в България. Първо с сериозните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е основен редактор и където постоянно разгласява подробни публикации. После като лидер на листата на българската партия “Зелените” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, само че не е изолиран. "

Самият „ Биволъ”, благосъстоятелност на Асен Йорданов, през годините е свързван с медиен рекет и черен пиар. Както пишат в „ ”: „ Помним свадите с кмета на Поморие, който намерено упрекна „ Биволъ “, че са го притискали за контракт за медийно обслужване и когато е отказал, се разиграла медийната бухалка. Ако преровим страниците на уеб страницата ще забележим също, че получателите на журналистическите им следствия са едни и същи три или четири родни персони. Името на Чобанов се свързва и с „ ТАД Груп “, упрекнато през 2019 година за теча на информация от Национална агенция за приходите, засегнала 5 млн. български жители, като прокуратурата даже изиска от френските управляващи Чобанов да бъде разпитан за връзките му с хакерите. Също забавен миг в битието на Чобанов е оповестената от български емигранти в интернет през по-далечната 2009г. страница със заглавие „ Истинската биография на лицето Атанас Чобанов “, в която група българи изричат своето отвращение от Чобанов, че е злоупотребявал с ползите на българските общности в чужбина, че е присвоил парични средства, като разгласяват редица разобличаващи истини за неговото житие съществуване.”

Циркът, който разиграва Атанас Чобанов, живеещ и работещ от години във Франция, само че представящ се за самостоятелен български публицист, несъмнено би трябвало да влезе в полезрението на прокуратурата – както с вероятността изказванията му да са безспорна неистина, по този начин и с контактите на въпросния с непознати държавни управления и служби, а също и с подозрителните му връзки през годините.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св.Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР