Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци

...
Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци
Коментари Харесай

Ананиев уважава труда на медицинските сестри, но засега няма да отпусне повече пари

" Изваждането на едни пари в този момент значи да запазим всичките дефекти на образуването на работна заплата на медиците. Затова предлагам да създадем тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще приказваме за размера на парите, които са нужни, с цел да реализираме задачите, които сме си сложили. " Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в изявление за bTV по отношение на митинга на медицинските сестри .
" Още през цялото време споделих, че почитам претенциите на медицинските сестри, надълбоко почитам труда, който те поставят, правя оценка тяхната роля в лечебния развой. Те желаят да има предвидимост в тяхната работа ", сподели Кирил Ананиев. Той уточни, че на 19 март е събрал шефовете на държавните лечебни заведения и особено е сложил въпроса за натиска върху медиците. " Беше ми казано изрично, че не е оказвано от тях напън. Не мога да позволи да лиша хора от законовото им право да стачкуват ", съобщи Ананиев.
Министърът напомни, че на 1 март е провел среща с медиците. " Доста градивен диалог организирахме. Установи се диференциация на заплащането на труда на експертите по здравни грижи ", уточни Ананиев.
Той е безапелационен, че това не наподобява заслужено, тъй като няма кардинални правила за образуване на работната заплата . " Това, което предложих и беше признато, е да разработим методика въз основата на правила и правила, които да се ползват във всички заведения за болнична помощ ", посочи министърът.
" Първоначалната концепция беше да се разработят тези правила и механизми за образуване на работната заплата в държавните лечебни заведения, в лечебните заведения в смесено присъединяване и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките експерти по здравни грижи сложиха въпроса дали не би трябвало тези правила да се слагат и в частните лечебни заведения ", добави Ананиев. Той уточни, че е поел уговорката да се срещне с Асоциацията на частните лечебни заведения.
" Мисля, че можем да достигнем до консенсус, защото и те имат интерес да има правила и ред при образуване на работните заплати ", добави той. Относно Закона за съсловните организации, Кирил Ананиев съобщи, че това е въпрос на Народното събрание.
Ананиев увери още, че до 1-2 години ще бъдат изплатени всички отговорности на НЗОК към задгранични здравни каси. Министърът осведоми, че четири лечебни заведения у нас са подготвени да стартират лекуване на болестта спинална мускулна недоразвитост , като Александровска болница е в положение да реагира незабавно.
Министърът съобщи още, че прехвърлянето на функционалностите на Фонда за лекуване на деца в чужбина към НЗОК освен ще резервира правата на децата, само че и ще даде повече благоприятни условия за лекуването им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР