Изцяло съхранена амфора за вино от 5 век беше открита

...
Изцяло съхранена амфора за вино от 5 век беше открита
Коментари Харесай

Откриха изцяло съхранена амфора от 5 век на "Сексагинта Приста"

Изцяло съхранена амфора за вино от 5 век беше открита при изследванията на крепостта Сексагинта Приста край Русе. Открити са и 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

В момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния спектакъл в Русе. При градежа му през 1961 година са унищожени или покрити с бетон повече от 1000 кв. м повърхност от територията на римската цитадела.

" Единствено документиране на римските остатъци се открива в публикация на Васил Дойков във вестник " Дунавска истина " от април 1961 година. Ето за какво изследванията на археолозите, водени от доктор Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м, ситуирани от двете страни на естрадата на Летния спектакъл, се оказват доста значими за сформиране на картината на римския град в тази част на крепостта ", изясняват от Русенския исторически музей.

В западния квадрат, който е изследван изцяло, са разкрити останките от римска постройка от трети век, а под нея - четири тракийски ями (от 2-1 век прочие Хр. - 1 век). Във втория са открити остатъци от два зида от интервала на късната древност и голям брой находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите изследват всички пластове на времето. По тази причина измежду находките са и голям брой първокласни предмети от 19 век - английски порцелан, бутилки от френски виновност, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР