Изцяло реставриран, изключително ценен, позлатен тракийски нагръдник ще бъде изложен

...
Изцяло реставриран, изключително ценен, позлатен тракийски нагръдник ще бъде изложен
Коментари Харесай

Изключително ценен тракийски нагръдник показва Националният исторически музей

Изцяло реставриран, извънредно скъп, позлатен тракийски нагръдник ще бъде изложен на 22 февруари в Националния исторически музей. Нагръдникът е превъзходен пример на тракийското парадно въоръжение, който ни разрешава да забележим с очите си блясъка на воините от древността по нашите земи, оповестяват от НИМ.

Начинът му на направа демонстрира, че, несъмнено, с изключение на парадна, е имал и ефикасна защитна функционалност - да защищава горната част на гърдите и шията на притежателя си. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна декорация изцяло покрива солидна желязна яка с форма на луна, която пази гърдите, раменете и гърба.

Безценната находка е открита от екип на доктор Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 година при археологическото изследване на Цвяткова могила, община Казанлък. През 2020 година екип от Националния исторически музей под управлението на Павлина Девлова реализира графичната възстановка и идейна реорганизация на паметника. Откриването му в могилата, дружно с голям брой върхове на стрели, конски скелет и многочислени приложения от конска сбруя, допускат, че е от даровете на заровен конник.

Проучвателите на Цвяткова могила, Косматките датират гроба във втората половина на IV в. прочие Хр. Освен нагръдника, в могилата са открити още голям брой предмети, част от които занапред следва да бъдат реставрирани. Реставрацията, консервацията и експонирането се реализират по план със средства на Министерството на културата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР