Изцяло новият Kia Sportage е преминал пълна развойна и конструктивна

...
Изцяло новият Kia Sportage е преминал пълна развойна и конструктивна
Коментари Харесай

Изцяло новият Kia Sportage осигурява динамика и проходимост при всякакви пътни условия

Изцяло новият Kia Sportage е минал цялостна развойна и градивна стратегия, която да задоволи високите упования на европейските клиенти на марката във връзка с динамичността и сигурността на пътя.

За първи път в 28-годишната история на Sportage, европейската версия на модела се отличава със удивително междуосие. Благодарение на това, автомобилът предлага обстойно вътрешно пространство и превъзходни индикатори във връзка с практичността и лекотата при ежедневна приложимост, както и външни пропорции, подобаващи за европейските пътища.

Въз основа на новата софтуерна платформа инженерният екип на Kia създава идеална основа за конструиране на окачването и прецизна конфигурация на електронните системи. Резултатът е съвременен SUV модел, който подсигурява оптималната непоклатимост и комфорт, с пъргаво и динамично държание на пътя.

Динамика и комфорт
В процеса на разработка на напълно новия Sportage, инженерите на Kia са провели серия от тествания по разнообразни европейски пътища, с цел да усъвършенстват настройките на ръководството и работата на окачването и да приведат електронните системи за асистенция на лидера в цялостно сходство с високите условия на европейските консуматори.

Електрическият сервоусилвател на кормилното ръководство MDPS (Motor Driven Power Steering system) на Sportage обезпечава на лидера чудесно чувство за съгласуваност и противоположна информация за пътното държание във кормилото. Окачването, което употребява MacPherson скица на предния и четиризвенна система на задния мост е настроено по този начин, че да обезпечи на напълно новия Sportage по-плавно и удобно возене, както и по-спортен темперамент в динамичността на пътя.

Модерни технологии
Своята премиера в напълно новия Sportage означават редица софтуерни решения, осигуряващи оптимална точност и надзор на държанието при всевъзможни метеорологични условия и върху разнообразни пътни настилки.

Допълнително предлаганата система за електронно ръководство на окачването ECS (Electronic Control Suspension) се грижи за обезпечаване на най-благоприятен комфорт и високи равнища на сигурност чрез непрекъснат надзор на работата на амортисьорите. Системата реагира стремително на всяко съмнение на каросерията и на смяната на траекторията на придвижване на Sportage посредством командите на кормилото. При бърза смяна на настройките на амортисьорите системата противодейства дейно на надлъжните и напречни съмнения на каросерията при ускоряване, прекъсване и придвижване в завои. Едновременно с това, системата управлява характерностите на амортисьорите по метод, който да обезпечи удобно усвояване на неравностите по настилката и да понижи последващите разтърсвания по метод, който да не разреши тяхното навлизане в пътническото пространство.

За първи път при Sportage се предлага напълно новата система Terrain Mode, която е разполагаем при AWD Hybrid и Plug-in Hybrid версиите на новия модел. Технологично усъвършенстваният Terrain Mode е създаден особено за притежателите на Sportage с усет към приключенията и дейните занимания навън през свободното време и контролира автоматизирано настройките на Sportage за реализиране на оптимално сцепление в условия на придвижване на хлъзгави терени като сняг, тиня и пясък.

Sportage потегля в режим Drive Mode, който е част от серийното съоръжение на всички версии на модела. Впоследствие и според от изискванията, настроението и съответната потребност, лидерът може да избере един от режимите Comfort, Eco или Sport, с цел да се наслаждения пълноценно на шофирането. Режимът Eco е основан за реализиране на оптимално невисок разход на гориво. Изборът на режим Sport води до осезаемо ускорение на реакциите на командите, които лидерът подава посредством кормилото и педала на газта и основава доста по-динамично прекарване. За в допълнение улеснение и сигурност, всички режими на шофиране се пресъздават на цифровия блок на контролните принадлежности с висока разграничителна дарба и истинска за всеки определен режим графична визуализация.

Системата за двойно предаване с електронно ръководство AWD подсигурява оптимално резпределение на тягата сред предните и задните колела според от пътните условия, стила на шофиране и съответната обстановка, като спомага освен за възстановяване на динамичността на пътя, само че за повишение сигурността и енергийната успеваемост. Функцията AWD Lock, която се предлага при версиите с ДВГ и Mild Hybrid, може да се употребява за блокировка на четирите колела за реализиране на по-добро сцепление при придвижване на заснежена настилка или в кръстосан терен отвън пътя.

Допълнително възстановяване на динамичните характерности и стабилността в завой обезпечава високотехнологичната система E-Handling на Kia. Тя се предлага при версиите Hybrid и Plug-in Hybrid, които употребяват окачване с стандартни амортисьори. Системата употребява данните за въртящия миг на електрическия сервоусилвател на кормилната уредба, с цел да усъвършенства реакциите на ръководството, да увеличи сцеплението при моделите с предно предаване (FWD) и да подсигурява стабилността на автомобила в сериозни обстановки на пътя.

Изцяло новият Kia Sportage ще се създава в Европа и ще се дистрибутира в комерсиалната мрежа в края на 2021г.

*Източник: www.kia.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР