Изцяло нова и модерна библиотека отвори врати в Бургас. Сградата

...
Изцяло нова и модерна библиотека отвори врати в Бургас. Сградата
Коментари Харесай

Изцяло нова и модерна библиотека отвори врати в Бургас

Изцяло нова и съвременна библиотека отвори порти в Бургас. Сградата на тогавашната полуразрушена Немска болница към този момент е преустроена в културно-образователен център за модерно изкуство и библиотека „ П.К. Яворов ", която през днешния ден посрещна своите първи гости.

Първоначално постройката на новата библиотека действа като немско учебно заведение, а по-късно като болница. В началото на 90-те години на предишния век тя става неизползваема и стартира да се разрушава. Днес обаче тя е превърната в 4-етажна съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии.

" Библиотеката е едно странствуване във времето. Може да отидем в далечно минало, както и да се преселим в бъдещето. Библиотеката има книги от над 200 години. В същото това време сме насочени към цифровите технологии, които да привлекат младото потомство ", посочи Яна Кършийска, шеф на Регионална библиотека „ П. К. Яворов " Бургас.

" Беше една неуглена, прашна зала, постройка, а в този момент е станала една слънчева хубост ", сподели Стефан Диомов.



А зад всяка врата се крият приятни изненади. Една от тях е така наречен Z space стена. Тя е закупена главно с просветителна цел и ще бъде употребена от студенти по медицина, които ще могат да вършат виртуално интервенции.

" С тази химикалка имаме и дълбочина. Може да се разделя един модел на мускули, кости, нервна система, кръвоносни съдове. Т.е. това би било доста потребно за възпитаници по анатомия, медицина ", посочи Денис Асламов.

В детския отдел се съхраняват и дават на дребните читатели над 86 хиляди тома книги. Благодарение на новите технологии, залата е място освен за четене, само че и за игри. Най-интересно за децата е интерактивния магичен под, посредством който те натрупат познания, до момента в който се забавляват.



" Много сме впечатлени. Аз доведох моя дребен наследник. За първи път виждам в действителност остарялата книга в синхрон с нововъведението по този метод показана ", споделя Венеана Атанасова.

На 3 етаж на постройката се намира „ Заемната за възрастни ", където се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи от българската и международната художествена литература.

" Изумен съм от огромното многообразие, огромно количество литература. Просто човек се затруднява какво да си избере ", сподели Никола Андреев.

В отдел " Изкуство " се намира неповторимата алена телефонна кабина, като в ретро английски филм, която свързва минало и бъдеще. В нея всеки клиент може умерено да влезе и да организира дискретно своя телефонен диалог без да пречи на останалите гости.



Библиотеката разполага с пространно кафене и магазин, а в Центъра за модерно изкуство има две изложбени зали. Всичко това, както и големият библиотечен фонд от над 600 хиляди книги, е част от магията на новия храм на книгата. Проектът е на стойност 8 млн. лв. и е осъществен с европейско финансиране и с присъединяване на Община Бургас.

Текст: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР