Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на

...
Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на
Коментари Харесай

Спряха тока в АЕЦ Чернобил

Изцяло е прекратено електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката нуклеарна злополука в света през 1986 година, както и на нейните системи за сигурност, заяви украинският енергиен оператор „Укренерго“.

Централата е изцяло изключена от електропреносната мрежа, се споделя в изказване на страницата на оператора във Фейсбук, като се прибавя, че поради военните интервенции „няма опция за възобновяване на линиите“.

Във вторник Международната организация за атомна сила (МААЕ), която е орган за наблюдаване на Организация на обединените нации, съобщи, че обектът към този момент не предава данни и изрази угриженост за личния състав, работещ под съветска защита.

„ Положението на личния състав се влошава“, обявиха от МААЕ, като се позоваха на украинския нуклеарен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са ситуирани изведени от употреба реактори, както и уреди за радиоактивни боклуци. В централата към момента работят повече от 2000 души, защото тя изисква непрекъснато ръководство, с цел да се предотврати нова нуклеарна злополука.

Във вторник генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси прикани „силите, които дейно управляват обекта, незабавно да улеснят безвредната ротация на личния състав там“. Той също по този начин повтори предлагането си да пътува до Чернобил или другаде, с цел да обезпечи „ангажимент за сигурност и сигурност“ на украинските електроцентрали от всички страни.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР