Пловдивският апелативен съд остави в ареста обвиняемата В. Д., която

...
Пловдивският апелативен съд остави в ареста обвиняемата В. Д., която
Коментари Харесай

Арест за жена, запалила апартамент

Пловдивският апелативен съд остави в ареста обвинената В. Д., която апелира, взетата по отношение на нея от Окръжен съд – Стара Загора, мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Срещу нея е повдигнато обвиняване за това, че на 04.06.2024 година в Стара Загора, е запалила апартамент, благосъстоятелност на Т. Д., употребен от сина на Т. Д. – М. Т., като пожарът е представлявал заплаха за живота на М. Т. и приятелката му Р. П., които са били вътре в жилището, когато обвинената е запалила входната врата.

Според прокуратурата е имало заплаха пожарът да се разпростре върху други парцели. За палеж Наказателният кодекс планува отнемане от независимост от 3 до 10 години.

Обвиняемата, която работи като старши преподавател в Основно учебно заведение в Стара Загора  и юристът й, желаеха съдът да анулира „ задържането под стража “ на В. Д. и да й наложи мярка за неотклонение „ подписка “ или „ домакински арест “, с цел да се грижи за малолетната си щерка. Прокурорът разгласи, че е срещу смяната на мярката за неотклонение в по-лека.

Апелативният съд, след разбор на събраните в хода на досъдебното произвеждане доказателства, реши, че жалбата на В. Д. е неоснователна, защото от разпити на очевидци, от протоколи за оглед на местопроизшествието и албуми от пожара, от протоколи за различаване на обвинената, която е купила туба с бензин преди пожара и други, може да се направи обосновано съмнение, че тя е съпричастна към закононарушението, в което е упрекната.

При пожара е изгорен запаления апартамент, а отчасти е обгорял и прилежащ парцел, като има данни за потърпевшо лице с изгаряния, което е било вътре в горящото жилище.

Съдът приема, че няма заплаха обвинената да се укрие при по-лека мярка за неотклонение, само че може да извърши закононарушение, защото по делото са налице доказателства, че повлияла на очевидец по делото да промени показанията си.

Съдът смята, че осъщественото от В. Д. е авансово премислено и планувано от нея, като след палежа тя се е пробвала да си построи оправдание посредством своя другарка.

Деянието, в което В. Д. е упрекната е с висока степен на социална заплаха, смята съдът. За това въззивния съд остави в действие определението на Окръжен съд – Стара Загора, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на обвинената В. Д.

Определението на Апелативният съд е дефинитивно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР