Източвано ли е държавното дружество Ел Би Булгарикум от бившия

...
Източвано ли е държавното дружество Ел Би Булгарикум от бившия
Коментари Харесай

Бившият шеф на Ел Би Булгарикум плашил с Радев

Източвано ли е държавното сдружение " Ел Би Булгарикум " от някогашния началник Николай Маринов и колежката му от Съвета на шефовете Невена Петрова?

На този въпрос ще би трябвало да отговорят основният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Иван Демерджиев.
Припомняме, че в редакцията на ПИК постъпва сигнал, съгласно който чиновник на " Ел Би Булгарикум " е изпратил докладна бележка до шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е едноличен притежател на капитала на " Ел Би Булгарикум ". В записката се разказват шокиращи схеми на някогашния към този момент
директор на сдружението Николай Маринов и на колежката му Невена Петрова, която е член на Съвета на шефовете на " Ел Би Булгарикум ".
В записката се споделя по какъв начин Маринов и Петрова предложили рушвет на въпросния чиновник, с цел да си мълчи, че сдружението купува сурово краве мляко на повишени цени от два съответни доставчика.
Според данните в сигнала държавното сдружение плащало на тези снабдители по 1.45 лева за литър, макар че в този миг пазарната цена на млякото била 1.05-1.10 лева за литър.
Служителят споделя още, че Маринов и Петрова взривили и огромен скандал сред България и Япония, откакто пробвали да изнудят японска компания да им даде 20 млн. за вложения, макар че имало предварителна спогодба сумата да е 1,8 млн. Стигнало се даже до интервенция на японския дипломат у нас.
В записката се разкриват и още съмнителни схеми, свързани със закупуване на коли на повишени цени, закани на други членове от Съвета на шефовете и изкарването на пазара на некачествени партиди.

Ето какво споделя служителят, изпратил докладна записката до шефа на ДКК:

Междувременно, до момента в който запознавах Вас всекидневно с проблемите с управлението на " Ел Би Булгарикум " ЕАД, реших, че е редно да срещна и другите членове на СД на сдружението какво се случва. От останалите трима члена познавам само господин Владимир Русев, като същият показва високи професионални и етични качества. (...) Запознах господин Русев, че тандемът Маринов-Петрова ползват мощно компрометирани практики, посредством които източват финансовите запаси на сдружението, от едната страна, и от друга, че са безусловно безпардонни и нагли и си разрешават да заплашват министър Стоянов, Вас и персонално мен. Г-н Русев е направил разбор на въпросите, които са обсъждани на единственото досега извършено съвещание на СД на сдружението и взетите решения по време на това съвещание на 07.12.2022 година Една от точките в дневния ред е била за закупуването на два леки автомобила марка Шкода, модел Октавия и два буса Ивеко за сумата от 250 хиляди евро без Данък добавена стойност, като това, което е усъмнило господин Русев, е неналичието на предложения и избора на снабдител на никому известно комерсиално сдружение, а не на формалните представители от съответните производители. Г-н Русев ми показа разпечатката с цените на дребно за краен клиент от представителството на Шкода България - Еуратек. От формалния уебсайт на сдружението се открива, че допустимо най-скъпият модел на Шкода Октавия е най-малко с 20% по-евтин от поръчаните от незнаен търговец (...)
В деня, в който господин Русев е подал сигнала си до Вас господин Маринов се е обадил на господин Русев и го е поканил на среща. Г-н Русев влезе в кабинета ми извънредно обиден и ми показа, че по време на срещата господин Маринов е заплашвал господин Русев по подобен метод, както мен, с имената на президента Радев, вицепрезидента Йотова, съветника на президента Радев - Николай Копринков, и прочие. Г-н Маринов е обяснявал на господин Русев, че с г-на Невена Петрова имат цялостна независимост и картбланш да вършат, каквото си пожелаят, предоставени им от господин Копринков. Не дължат пояснения и доклад на никого. Също по този начин господин Маринов е обяснявал на господин Русев, че може с едно позвъняване да смени министър Стоянов, Вас или мен. Г-н Маринов е изискал поддръжка от господин Русев по време на взимане на решения на СД на сдружението при възлагане на доставките на суровина от съответни сдружения. Г-н Маринов е заплашил господин Русев, че в случай че той не поддържа него и госпожа Петрова, ще се обадят, на който би трябвало, и ще създадат по този начин, че договорът за ръководство на господин Русев да бъде преустановен. Г-н Русев поддържа пряк контакт с зооинж. Петър Петров - началник на индустриалната база в гр. Видин.
Същият всекидневно дава информация за проблемите в организацията на работата. Постоянно се доставя сурово мляко с влошено качество и на границата на периода му на валидност за преправка - седмият ден от доенето.
Тъй като е на границата сред 7-8 ден след доене, би трябвало неотложно да се преработи. Това държи целия личен състав в непрекъснат стрес и в нарушаване на вътрешните правила, софтуерния развой и трудовите контракти на чиновниците. На пазара редовно излизат партиди с некачествена продукция, която се прикрива. Складовете на сдружението са задръстени с продукция, като Маринов и Петрова не се интересуват от продажбите, а само от това да разходват средства за първични материали и материали на оптимално повишени цени. Готова продукция в склада на сдружението се скапва заради липса на реализация./ПИК



 

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР