Източнки: Phoenix Pharma Тъй като основно значение за образуване на

...
Източнки: Phoenix Pharma Тъй като основно значение за образуване на
Коментари Харесай

Бъбречно-каменната болест може да бъде предотвратена или забавена

Източнки: Phoenix Pharma

Тъй като главно значение за формиране на БКБ са оксалатите, не е нужно да ограничаваме приема на калций, а на храните, богати на оксалати - всички туршии, зеленчук, патладжан, спанак, вит. С във високи количества. Ограничавайки диетата на пациента можем да приказваме и за още нещо: Камъните доста постоянно са със разбъркан състав и с изключение на кристалите, съдържат и органически матрикс - протеини, които образуват ядрото на камъка, върху което стартират да се натрупват съответните йони. В този случай пациенти, които злоупотребяват с протеинова диета или прекаляват с потреблението на месо, са изложени на по-голям риск от БКБ. А и протеините понижават рН-то на урината, до момента в който зеленчуците я алкализират. Това е и което търсим с продуктите за метафилактика, което го получаваме от Литопро.

Ще ви прекъсна, тъй като споменахте туршиите, а те са известни със своите пробиотични изгоди за организма...

Това е по този начин, само че фокусът в тази ситуация пада върху солта. Прекаленият импорт на натрий понижава количеството на отделената урина и води до по-голяма всмукване на калций, а тя - до формиране на камъни. Затова за децата е доста значимо да лимитират приема на солени храни, макар че за тях това е въпрос на мода - разнообразни чипсове, солети, бургери...

Кога децата развиват БКБ?

Въпросът Ви е мотив да продължим тематиката с типовете камъни в бъбреците. Децата също развиват тази патология, и характерен образец за камък, който се дължи на генетичен недостатък е цистиновият. В детската група могат да стигнат до 20%, а от целия сбор на възрастните - не повече от 5%.

При цистиновите камъни става дума за генетична неточност, при която има обособяване на характерни аминокиселини в урината. В здравия организъм 99% от тях се реабсорбира. При пациентите с цистинурия има генетичен недостатък, който води до превоз на цистина, в резултат на което той се отделя в доста огромно количество в урината и води до формиране на цистинови камъни, които се поддават мъчно на извънтелесно разтрошаване (екстракорпорална литотрипсия) и доста постоянно пациентите стигат до оперативно лекуване. Това, което е извънредно значимо при тези пациенти, е количеството диуреза да е извънредно огромно - 3 литра урина на 24 часа, което значи банкет на доста вода.

Ако би трябвало да дадем общи препоръки, какви ограничения би трябвало да се вземат, с цел да се предотврати появяването на бъбречно-каменна болест?
Не прекалявайте с нито една група артикули - месо, субпродукти, туршии, солени храни; Пийте задоволително течности; Повишете двигателната си активност; Прегледайте се при доктор - един път годишно за пациенти без открита БКБ, а по-кратък интервал на следене би трябвало да ползват пациенти с потвърден конкремент, тъй като статистиката демонстрира, че в случай че един път е формиран камък, в идващите 5 години 50% от пациентите с БКБ още веднъж ще образуват. Тази цифра става още по-висока,- в случай че приказваме за 10-годишно следене, 70-80% ще образуват нов камък.
Ако човек в никакъв случай не е правил камъни?

Пак не е предпазен. Ние имаме 80-годишни пациенти, които за първи път идват с БКБ, без да са имали симптоматика до момента.

Източнки: Phoenix Pharma

На тези пациенти може ли да се помогне консервативно?

Може, посредством алкализиране на урината и още веднъж стигаме до медикамента, който може да помогне - Литопро. Той може да се приема и профилактично, изключително когато имаме поради фамилна обремененост, само че напъните ни са най-много по отношение на пациентите със симптоматична БКБ, които идват при нас с бъбречна колика, с болки, с инфекции. Препаратът може да помогне за елиминирането на камъка или да предотврати образуването на нов. И двата продукта Литопро саше и Литопро ОХ саше са подобаващи при камъни с дребен размер до 5мм, които не са обструктивни (не запушват) на бъбрека. По принцип те са показани за наблюдаване и при тях може умерено да се приложи лекуване с тези препарати.

С какво се разграничават двата продукта?

Литопро ОХ саше е " ъпргрейднат " вид на Литопро саше и е съвсем напълно с билков състав - билката чанка пиедра, която безусловно значи " разбий камъка " и нашумялата в последно време супер храна - бромелаин. Към формулата остават и цитратите, които споменахме и витамин В6.

Литопро ОХ саше е ориентиран малко повече към калциево-оксалатните камъни. В общия случай, когато не е прочут състава на конкремента, използваме Литопро саше.

А може ли да се употребява при хора, които нямат клинични данни и фамилна анамнеза, само че за избран интервал са били изложени на повишен риск или на ексесивен банкет на храни, нездравословни за уринарната система?

Разбира се. Като профилактично мероприятие не виждам за какво да не може. Три месеца годишно е един рационален интервал за курс от цялостна профилактика.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР