Източниците за финансиране на климатични политики, от които България може

...
Източниците за финансиране на климатични политики, от които България може
Коментари Харесай

Общините могат да се възползват от над 11 млрд. евро по определена програма

Източниците за финансиране на климатични политики , от които България може да се възползва, са многочислени и до 2030 година възлизат на над 11 милиарда евро . Но с цел да бъдат дейно употребявани, е нужен научно-базиран метод и добра съгласуваност сред европейските, националните и локалните управляващи, както и вземане предвид с локалните климатични опасности. Около това обръщение се сплотиха участниците в Международна конференция „ Климатичните политики като опция за вложения в развиване на градската среда “, проведена от и водите взаимно с Министерството на енергетиката, Център за енергийна успеваемост ЕнЕфект и Коалиция за климата. Тя се организира на 30 юли в столичен хотел като част от Съпътстващата стратегия на 61-вата сесия на /IPCC/, която се организира сред 27 юли и 2 август в София.

Дискусиите бяха отдадени на това по какъв начин двете задачи на Европейския съюз /ЕС/– за 100 климатично неутрални и интелигентни града и за акомодация към изменението на климата – подтикват взаимоотношението сред централната и локалните управляващи и развиването на работещи капиталови модели.

Причината IPCC да се концентрира върху казуса е растящият дял на общите излъчвания на парникови газове, идващи от градовете. През 2020 година сред 67% и 72% от международните излъчвания на въглероден диоксид са пристигнали от градска среда. Затова е значимо, че над 1000 града по света подхващат стъпки към климатична индиферентност , посочи Шиир Килкиш, вицепрезидент на Работна група III „ Ограничаване изменението на климата ” на IPCC.

Д-р Тулкенс шеф отдел в дирекция „ Здрава планета “, Главна дирекция „ Научни проучвания и нововъведения “ на Европейската комисия и заместник-ръководител на задачата на Европейски Съюз „ Адаптиране към изменението на климата “ насърчи представителите на общините да прегледат информацията в онлайн портала на Мисията на Европейски Съюз „ Адаптиране към изменението на климата “ – платформа за обмяна на опит, в която могат да намерят решения за климатична акомодация, техническа помощ с оценката на риска, насоки за финансиране и помощ при създаването на пътни карти. Той прикани локалната администрация да се възползва и от финансирането от Програма „ Хоризонт Европа “, която е отворена за планове на всевъзможен тип организации, само че администрацията постоянно не я припознава като източник на средства поради нейната устременост към научноизследователска и развойна активност. Средствата по програмата за интервала до 2027 година възлизат на 95 , 5 млрд . евро .

Светлана Жекова, член на експертния съвет на Мисията на Европейски Съюз „ Адаптация към изменението на климата “, акцентира какъв брой огромна част от осъществяването на климатичните политики пада върху плещите на локалните управляващи. Общините в България могат да се възползват от над 11 милиарда евро за акомодация към климатичните промени до 2030 година по разнообразни фондове – кохезионните фондове /€ 1,3 млрд./, Фонда за нововъведения и Модернизационния фонд /€386,7 млн./, Фонда за обективен преход /€ 1,2 млрд./, Социалния климатичен фонд /€ 2,5 млрд./, приходите от Схемата за търговия с излъчвания /ETS/ и Механизма за въглерoдна промяна по границите /€ 1,1 милиарда планирана стойност/.

Сред източниците на финансиране е и Мисията на Европейски Съюз „ Адаптация към изменението на климата “ с годишен бюджет от над 120 млн . евро , която до 2030 година ще поддържа 150 европейски района при създаването на решения за акомодация. Предстои оповестяването на 10 предложения за финансиране със средства на задачата с фокус върху демонстрационни планове и природно-базирани решения. Ще бъде обезпечено 100% грантово финансиране и за изследователска активност в региона на акомодацията към изменение на климата /Horizon/. Вече 308 общини от 25 страни в Европейски Съюз са част от задачата. Сред тях са 13 български общини от 11 области . С техните планове задачата може да усъвършенства живота на 548 000 души в 424 обитаеми места у нас.

„ Само наводненията у нас засягат приблизително 80 000 души годишно и 400 млн. $ от Брутният вътрешен продукт. В взаимозависимост от климатичните сюжети можем да следим от 1% до 3,5% загуба на стопански напредък “, уточни тя, като наранени са всички браншове .

ГДБОП разкри и задържа юноша от Търговище за изпращане на застрашителен имейл до държавното управление

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР