Източникът на всички проблеми от жизненоважно значение за РС Македония

...
Източникът на всички проблеми от жизненоважно значение за РС Македония
Коментари Харесай

Акад. Коцарев от РСМ: Договорът с България е източник на нестабилност в региона

" Източникът на всички проблеми от жизненоважно значение за районен съд Македония са документите, които не са съобразени с главните правила на македонизма, като Договора за добросъседство с България и Преспанското съглашение ". Това съобщи ръководителят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) акад. Люпчо Коцарев, в изявлението си пред Годишното заседание на МАНУ. Той акцентира, че казаното от него е персонална позиция.

Пред Скопие има три съществени провокации: Македонското оцеляване, евроинтеграцията и бъдещето на страната, акцентира Коцарев.

Според него, Договорът с България, Преспанското съглашение и смяната на Конституцията взети дружно са източник на неустойчивост в района. Причината за това е, че „ всяка страна, която гради своето бъдеще върху противозаконни или недостойни документи, каквито са трите документа – резултат от геополитическите игри на огромните страни, е обречена “.

Република Македония през 2018 година беше приета от 130 от 193-те държави-членки на Организация на обединените нации или към 80% от жителите на Земята, в това число и трите суперсили Китай, Русия и Съединени американски щати. Преспанското съглашение освен заличи тези обстоятелства, само че и сподели, че Съединени американски щати са подготвени да жертват една дребна пешка против по-голям геополитически интерес, даже в случай че това значи конфликт с фантазиите от предишното на нашите съседи, което може да докара до разпадането на Македония и нов районния ред, сподели в речта си ръководителят на МАНУ.

„ Именно поради оцеляването на Македония и поради многополюсния модел в света, геостратегическият светоглед на Македония би трябвало да включва образование на кардинално и почтено отношение към трите суперсили “, акцентира Коцарев.

От дълго време Европейският съюз показва липса на правила и на предпочитание за разширение, като изпраща ясни сигнали до Македония и до останалите балкански страни, че пълноправното участие в Европейски Съюз, съгласно доста анализатори, ще остане неосъществена мечка, сподели той, разяснявайки европейската вероятност на Скопие.

„ Ако посредством ветото на един от своите членове, като изискване за започване на договаряния, Европейски Съюз изиска от Македония освен да заличи част от историята си, обвързвана с битката за избавление от българския фашистки окупатор, само че и да ревизира израза „ фашистки окупатор “, което за жалост се поддържа от някои от македонските политици, само че и от македонските квазиисторици, не способства ли това за унищожаването на македонската страна? Следователно поражда въпросът: какво е посланието, което Европейски Съюз изпраща към Македония? Дали в действителност вратата на фамилията на Европейски Съюз за Македония ще бъде затворена за доста дълго време или вечно? “, сподели в речта си ръководителят на МАНУ.

Той разяснява и третото предизвикателство пред страната – нейното бъдеще. Според Коцарев, главната причина за създаване на просперираща Македония е да се промени изборният модел, т.е. един изборен регион, и да се промени моделът на образуване на изпълнителната власт.

„ Ако Македония е гражданска страна, ние би трябвало вечно да изоставим настоящия хибриден модел на ръководство, комбинация от етноморфна и консоциетална народна власт, и да го сменяем с гражданска консенсусна народна власт. При консенсусната или пропорционалната народна власт партиите вземат участие във образуването на държавното управление с % от извоюваните гласове. Македонските държавни управления, само че изключително през последните 10 години, са резултат от пазарлъци и изнудване, те са партийно-етнически, некомпетентни, корумпирани и нефункционални, което води до подчинена роля на Народното събрание, институциите и правосъдната система “, сподели. Коцарев. Според него е належащо намаляване на позициите на изпълнителната власт на централно и локално равнище.

В умозаключение ръководителят на МАНУ съобщи, че оцеляването на страната е неразривно обвързвано с науката и изкуството и прикани политиците поради бъдещето на Македония и за благополучието на нейните жители " да спрат вечно своите арогантни, ненаучни и нарцистични стъпки към бъдещето ", и вместо партийни и персонални ползи, науката да прерасне в същинския лидер към бъдещето.

БГНЕС напомня, че ръководителят на академията нееднократно е подчертавал своите визии за връзките сред София и Скопие и е показал искрено отрицателно въодушевление против България.

Той е един от покровителите на визията, че терминът „ български фашистки окупатор “ не би трябвало да се отстранява от учебниците в учебно заведение, а във връзка 30-годишнината от от оповестяването на независимостта на РСМ и 80 години от македонската антифашистка битка през септември 2021 година Коцарев съобщи, че в продължение на на над един век е Македония е била под българско иго и макар че македонците 1000 години са била подчинени на „ четирима господари “, те са се съхранили като националност и език.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР