Източник: Webcafe.bgБеше прекрасна вечер, една красива приказка, каза капитанът на

...
Източник: Webcafe.bgБеше прекрасна вечер, една красива приказка, каза капитанът на
Коментари Харесай

Как COVID-19 превърна мечтаната победа на Аталанта в кошмар за Бергамо и цяла Италия

Източник: Webcafe.bg

" Беше прелестна вечер, една красива приказка ", сподели капитанът на Аталанта Папу Гомес пред Sky Sport Italia незабавно след гръмкия триумф с 4:1 над Валенсия в първи осминафинал от Шампионската лига по футбол.

40 000 екзалтирани последователи в действителност изживяха нещо незабравимо на " Сан Сиро " в Милано на 19 февруари. Двубоят се игра там, защото стадионът в Бергамо не е лицензиран за най-силния клубен шампионат на Стария континент.

" Не чаках всички тези хора да дойдат от Бергамо. Това е фантастично и няма да го забравим до края на живота си ", добави Гомес.

Малко повече от месец по-късно, този осминафинален дуел от Шампионската лига към този момент е обсъждан в напълно друга светлина - и вместо красива приказка, е част от един нескончаем призрачен сън за цяла Италия.

Днес се счита, че празнувайки дружно страхотната победа на Аталанта, почитателите несъзнателно са изиграли сериозна роля в разпространяването на ковид, който порази тежко Бергамо и област Ломбардия, а в цялата страна лиши живота на към този момент над 6000 души.

Аталанта-Валенсия е именуван " Мачът 0 ", същинска " биологична бомба ", както изяснява и началникът на пулмологичното поделение в основната болница на града. 

Имунологът Франческо Ле Фоке удостовери тезата в изявление пред Corriere dello Sport. " Предполага се, че е имало няколко огромни катализатора за разпространяването на вируса и мачът Аталанта-Валенсия несъмнено е бил един от тях. Един месец измина от този мач, тъй че интервалът съответствува. Струпването на хиляди хора на сантиметри един от различен, които са в еуфория, прегръщат се, крещят, всичко това улеснява предаването на вируса. Представям си, че мнозина не са желали да пропуснат мача, даже да са се чувствали леко заболели, изключително в случай че към този момент са имали билети. От днешна позиция беше полуда този мач да се играе с аудитория, само че в оня миг нещата не бяха задоволително ясни. Сега би било немислимо ".

Да, на 19 февруари съществуваше не повече от леко безпокойствие от болестта, съсредоточена в китайския град Ухан. Първият пациент в Италия беше засечен едвам два дни по-рано в Кодоньо, първия италиански град под карантина.

Халф-бекът на Аталанта Робин Госенс акцентира, че никой не е осъзнавал заплахата от изиграването на мача, привлякъл в Милано 1/3 от жителите на Бергамо.

" Всички го подценявахме, в това число и аз. Казвах си, че е най-вече една простуда. Излизах си, ходех на заведения за хранене, срещах се с другари. Не познавахме този зложелател и заплахата от него. Разбрахме чак когато към този момент имаше доста случаи ".

Щом пристигна време за реванша против Валенсия, вирусът към този момент беше обхванал северната част на Италия и съответно Бергамо. Имаше подозрения дали въобще на Аталанта ще бъде разрешено да лети до Испания, само че мачът въпреки всичко се организира, въпреки и без аудитория. Там италианският отбор още веднъж победи, и то в същински голов трилър, приключил 4:3. 

" Бергамо, това е за теб. Не се предавай ", беше посланието от футболистите на Аталанта към техния град, изразено посредством разтягане на дребен банер след последния съдийски сигнал. Бергамо се нуждаеше от някаква разтуха в тежката рецесия и локалният тим я обезпечи с следващия си прелестен мач през този сезон. Аталанта се наслаждаваше на най-големия триумф в историята си и се класира измежду най-хубавите 8 в Европа още в дебютния си сезон в Шампионската лига.

Реваншът с Валенсия обаче въобще не биваше да се играе.

Госенс задава основателния въпрос: за какво въобще е трябвало да играят при закрити порти, а в това време никой не е попречил на почитателите на Валенсия да се съберат тъкмо пред " Местая "?

Привържениците на Аталанта бяха дарили парите за билети за реванша на болница в Бергамо и последваха апелите да не посрещат тима на летището и да не честват историческия триумф в центъра на града. Тогава обаче огромната щета към този момент беше нанесена. Изиграването на реванша изостри казуса във Валенсия, където 35% от чиновниците на клуба се оказаха инфектирани.

Треньорът Джан Пиеро Гасперини и неговият отбор пък се завърнаха в една много друга Италия от тази, която бяха оставили за няколко дни.

" Кацнахме към 3:30 през нощта в четвъртък и незабавно осъзнах, че се бяхме потопили в една ужасяваща действителност ", описа наставникът. " Промяната по отношение на неделя беше забележителна. Бяхме в един свят преди 4 дни, в напълно друг в понеделник, и след това в още един още по-различен... Беше като чума. Животът ни стана различен ".

Сега Гасперини, щабът му и играчите са изолирани в своите домове и всяка заран се разсънват с вести за нови инфектирани и нови смъртни случаи. Телевизиите въртят и фрагментите с военния ескорт от камиони в Бергамо, които транспортират мъртвите от препълнените морги до крематориумите.

Все още обаче се намират хора, които не съблюдават наложената изолираност и COVID-19 продължава да се популяризира.

Някои вирусолози дори допускат, че вирусът е мутирал в целия район Ломбардия и това ще направи противодействието още по-трудно.

Няма по какъв начин да се вършат съответни прогнози по кое време ужасът ще свърши, още по-малко пък по кое време Аталанта ще може още веднъж да се изявява по терените.

Знаем единствено, че клубът, градът и жителите му изживяваха своята непредвидена и красива приказка единствено преди месец - а в този момент са в клопката на един като че ли безконечен призрачен сън.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР