Източник: ВМА Два пъти по-висока е сърдечносъдовата смъртност при хората

...
Източник: ВМА Два пъти по-висока е сърдечносъдовата смъртност при хората
Коментари Харесай

Д-р Весела Михнева: Балансираното хранене е от особено значение при метаболитен синдром

Източник: ВМА

Два пъти по-висока е сърдечносъдовата смъртност при хората с метаболитен синдром. При тях има и три пъти по-голям риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт. Това оповестиха ендокринолози от Военномедицинска академия, които организираха акцията "Заедно против метаболитния синдром ". Защо ранната диагностика на болестта е доста значима и какви рекомендации за хранене би трябвало да съблюдават пациентите, разяснява доктор Весела Михнева.

Д-р Весела Станчева Михнева се дипломира в Медицинския

университет в София през 2005 година Година по-късно стартира работа като боен доктор. През 2007 година печели клинична ординатура във Военномедицинска академия. През 2012 година придобива компетентност по ендокринология и заболявания на обмяната.

Участник е в голям брой интернационалните конгреси като преподавател от ВМА. Член е на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация. Член е на Балкански военномедицински комитет (БВМК), Европейската асоциация по проучване на диабет (ЕАСД) и Американската диабетна асоциация (АДА).

- Д-р Михнева, какво съставлява метаболитният синдром?



Метаболитният синдром е комплекс от болести, които включват артериалната хипертония, дислидемия с висок

холестерол, високи триглицериди , повишена обиколка на талията – п ри мъже над 89 см , а при дами над 102 см , завишаване на кръвната захар на гладно, както и нарушаване на въглехидратаната обмяна. Предимно това са цялостни хора, затлъстели, с наднормено тегло, само че може към 3 до 5% да нямат наднормено тегло, а просто да имат останалите фактори като артериална хипертония, нарушаване в липидната или въглехидратната обмяна.

Самото положение доста дълго време не се открива. Обикновено то е и фамилно. Но редица други фактори, най-много профилактични проучвания, карат пациентите да се замислят и да потърсят помощта на ендокринолог за по-нататъчно наблюдаване.

- Каква е честотата на метаболитния синдром у нас?

По света милиони хора боледуват от метаболитен синдром. В България може да кажем, че към 30% от популацията е със затлъстяване и една немалка част от хората страдат и от метаболитен синдром. Не е наложително затлъстелите да имат метаболитен синдром. Както казахме, и по-слабите пациенти също страдат от него. Но честотата е висока, освен при възрастните, а и измежду подрастващите. Децата също доста постоянно страдат от някои от съставените елементи на метаболитния синдром, които като възрастни ги трансформират в пациенти с редица болести , отключващи се с течение на времето. Например захарен диабет вид 2 , артериална хипертония, която все по-трудно предстои на лекуване и смяна на двигателните и питателните привички, които другояче са съществени при лекуването на метаболитния синдром.

- Разкажете повече за главните рискови фактори за поява на метаболитен синдром?

Артериалната хипертония е един от главните рискови фактори. При тези случаи нормално пациентите дълго време не търсят здравна помощ. Те могат с години да живеят с високо кръвно и да не го усещат. В началото то се демонстрира с болежка в тилната област, главоболие и рецесии – повишаване на кръвното налягане на 160-180 на 100. Но в избрани моменти хората към този момент търсят лекарска помощ, когато се слага към този момент диганозата есенциална хипертония и се стартира лекуване.

Отностно триглицеридите и високия холестерол, нещата са малко по-различни. Там имаме известна доза родственост. Много пациенти даже се хранят здравословно, движат се и все пак холестеролът и триглицеридите им са високи. Не бива да забравяме нарасналата алкохолна консумация, която също може да аргументи хипертриглицеридемията. Необходима е промяна на питателните привички , само че в случай че не се получи при тези условия, би трябвало започване на лечебно повлияване. Обикновено то става с лекарства от групата на статините, за които много хора споделят, че няма да ги пият,

откакто прочетат за страничните им резултати. Но те повлияват холестерола.

В тези случаи се предлага потреблението на повече ненаситени мастни киселини, омега 3, риба, морски артикули и ограничение потреблението на месо, по-специално дивечово, които също по този начин може да са по-богати на холестерол. Погрешно се смята, че яйцата са нездравословни. Те съдържат някакво равнище на холестерол, само че въпреки всичко имат и по-полезни субстанции и не би трябвало изцяло да се изключват от менюто. Освен това холестеролът не трябва да се жигосва като нездравословен, защото той е в основата на производството на доста от веригите от хормони, като в основата на тази метаболитна верига отново е холестеролът. Понижените му равнища също са нездравословни за организма, тъй че би трябвало да има поддържане на естествени граници, а тези лекарства, които ние даваме, не постоянно са единствено показани за висок холестерол, а се дават и за стабилизиране на атеросклеротичните плаки , което има изключително значение когато профилактираме инфаркти и инсулти, да вземем за пример.

Третият съставен елемент на метаболитния синдром е н арушението на въглехидратната обмяна . Когато има нараснала гликемия на гладно, нараснал глюкозен толеранс, нормално тук също липсва симптоматика. Хората си пускат профилактични проучвания, открива се някаква кръвна захар на гладно – 6,1 до 6,5, само че те си споделят, че в това няма нищо изключително и че ще се възстановява. И по този начин не обръщат внимание на положението, а в действителност зад една нараснала гликемия на гладно се крие инсулинова устойчивост, която също може да бъде водеща при хора, които имат родственост, затлъстяване и наднормено тегло. На процедура казусът води до отключването на захарен диабет вид 1, като предварителната защита му е в ранен стадий, още до момента в който приказваме за леко нарушаване на въглехидратната обмяна, тъй като трансформирайки се в захарен диабет вид 2, той идва дружно със своите голям брой усложенения, които всички познаваме и които дълго време нямат никаква симптоматика.

- Освен следене на кръвното налягане и здравословно хранене, защо още би трябвало да внимават пациентите, с цел да нямат затруднения?

За жал една част от тях изобщо не следват лечебните подходи, те мислят че кръвното би трябвало да се лекува случайно, единствено при потребност, единствено при рецесия, а това изобщо не е по този начин. Трябва да се организира лекуване, което да бъде всекидневно, непрестанно, в границите на години. Обикновено след редукция на тегло пациентите усъвършенстват артериалната хипертония. Това става в летните месеци - заради съдоразширяващият резултат на горещото време. Те би трябвало да съблюдават терапия, която да държи кръвното в естествени граници – към 120 на 70 на фона на лекуване, защото сърдечно-съдовият риск се покачва при нелекувана артериална хипертония.

- Казахте, че доста постоянно пациентите неглижират признаците. Могат ли хората сами да изчислят дали са с наднормено тегло и по кое време би трябвало да прибегнат до консултация със експерт?



Нашата концепция с акциите, които организираме в Клиниката по ендокринология на Военномедицинска академия, е точно да наблегнем на тези положения, да обърнем внимание, че наднорменото тегло никога не е изящен проблем, за който ние да се сещаме при започване на лятото, когато облеклата ни утеснеят, а просто да го имаме поради и да съблюдаваме един естествен показател на телесна маса. Хората могат и сами, с елементарен шивашки метър, да проследят обиколката на талията, настрана да изчислят показателя на телесна маса - килограмите върху растежа на квадратен метър. При премерване на талията, хората би трябвало да имат поради, че тя не би трябвало да надскача референтните граници , като има съответни за мъжете и дамите. Има и една таблица, с която ние дефинираме наднорменото тегло и затлъстяването. Обикновено когато по нея получим резултат под 25, тежестта е обикновено, сред 25 и 29 приказваме за наднормено, а сред 31 и 34 - за първа степен на затлъстяване. От 34,9 до 39

е втора степен и към този момент над 40 става дума за четвърта степен на затлъстяване. А в моята процедура се срещат пациенти с 50-60 боди показател на телесна маса.

- Какви опасности крие този висок показател?

Огромни са рисковете за здравето на тези пациенти. Първоначално има риск от артериална хипертония, сърдечносъдовият се покачва, от захарен диабет вид 2, от чернодробна циатоза, от бъбречни болести . Също по този начин костно-ставната система не е планувана да носи толкоз голям товар и във времето се получават костно-ставни проблеми , дискови хернии, болки в кръста. Тези хора се обездвижват и нормално не съблюдават изключително добър двигателен режим, тъй като не могат да напарвят и повече от десетина крачки дневно, застояват. Те имат н ездравословен режим на хранене и на процедура се получава един циничен кръг, при който затлъстяването и наднорменото тегло се трансформират към този момент в болестно положение, което във времето доста по-трудно се поправя. Една от аргументите за това е забавянето на метаболизма с годините. Разбира се, при тези пациенти не рядко се мисли за бариатрична хирургия и други инвазивни способи за редукция на килограмите, само че в началото ние предлагаме диетични режими и двигателна интензивност, които да допринесат за повлияване редукция на телесното тегло и затлъстяването. Когато реализираме резултат, прекосяваме към рекомендации и за различен вид интервенции, които могат да редуцират килограмите.

Свързани публикации.. Метаболитен синдром - с какво ни заплашва? 0 Липсата на закуска би могла да докара до метаболитен синдром 0 Наднормено тегло и затлъстяване – главен проблем при българчетата 0

- Как би трябвало да се хранят тези пациенти?



Тези фрапантни диети, които съблюдават множеството хора, прочетени в интернет – високомазнинни, високобелтъчни, диети с недояждане, не са доста допустими. В множеството случаи хората не могат да се оправят с апетита си и упрекват разнообразни фактори за нарушавания си режим на хранене. Те нямат време нито да спортуват, нито да се хранят здравословно. Започват деня с кафе и цигара, като в границите на целия ден те съвсем не се хранят. Във вечерните часове (след 19 часа) хората поемат огромно количество храна, също и алкохол. А сред 20 и 23 часа организмът е със доста по-забавена обмяна, в сравнение с ранните утринни часове. Затова нашата рекомендация е постоянно да се закусва, да се обядва и да се вечеря не по-късно от 18 часа, като не се злоупотребява с храната, изключително доста висококалорични храни като чипсове, вафли, торти и други. Едни елементарни ограничавания в храната биха могли да имат едни чудесни резултати, без да се постанова хората да се подлагат на фрапантни диети, които да нарушат качеството им на живот, всекидневието им. Освен това може да се получи нарушение на калорийния импорт и електролитния дисбаланс, защото доста от тези диети не са подобаващи за съпътстващите болести, които пациентите имат. Ние предлагаме едно уравновесено хранене , сдържан двигателен режим, който даже и да няма нескончаем престой във фитнес залите, най-малко да е обвързван с 30-40-минутно вървене всекидневно .

- Трябва ли хората с метаболитен синдром да посещават и съветник по хранене по време на лечението?

Контролът от експерт е извънредно целесъобразен. Хубаво е хората да не помнят прибягването до билкарства, до интернет препоръки или това, което примерно съседката съблюдава като режим, тъй като нещата са доста самостоятелни при другите хора . Те не би трябвало и да се осланят на фамилната си предразположеност, тъй като значително всичко е резултат и на фактори на средата. И въпреки доста от нас да имат родственост за наднормено тегло и затлъстяване, в случай че методът и режимът на живот е съгласуван със здравословния и се стартира от ранна детска възраст, тези хора по-късно няма да имат проблем. Те би трябвало да знаят, че това не е режим, който да се съблюдава в границите на няколко месеца, а по-скоро за целия им умишлен живот.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР