Източник: сп. Hi!tech, издание на Siemens AGПресече ли човек границата

...
Източник: сп. Hi!tech, издание на Siemens AGПресече ли човек границата
Коментари Харесай

Енергийни правила: Защо едни технологии се налагат в някои страни, а в други не?


Източник: сп. Hi!tech, издание на Siemens AG

Пресече ли човек границата с Германия, незабавно прави усещане какъв брой доста покриви са покрити с фотоволтаични (ФВ) съоръжения. Защо слънчевата сила тук се радва на доста по-голям триумф, в сравнение с в прилежащи страни със сравними метеорологични условия? Въпрос, който би могъл да бъде заложен аналогично и предвид на известността на парогазовите електроцентрали (ПГ) в Близкия Изток или триумфа на преноса на непрекъснат ток с високо напрежение (ПТВН) в Индия и Китай.

Очевидно е, че географията играе роля за триумфа на една технология в избрани райони. Вятърът, бреговете и гъстотата на популацията са решаващи фактори за желанието към ветроенергийни паркове на сушата или в морето. ПТВН опростява превъзмогването на огромни дистанции сред райони с високо произвеждане на сила и райони с високи енергийни потребности при минимални загуби при преноса. Но в последна сметка потреблението и пазарният дял на една технология мощно зависят от регулаторните органи, чиято задача е да ползват политическите насоки в законите и пазарните принадлежности.

Регулаторни намеси

Какво желаят да реализират органите? Една регулаторна интервенция може да послужи за поощряване на нововъведенията или за подкрепяне на въвеждането на пазара на потвърдени технологии. Мотивите могат да са стопански съображения или желанието да се реализиран цели за климата. При това роля играе необятен набор от фактори, да вземем за пример данъчни разпореждания или закони за околната среда, както на световно, по този начин и на национално ниво.

При възобновимата сила държавната интервенция имаше голямо въздействие върху разпространяването на технологиите и произлизащите от това промени в енергийния пазар. Добър образец за това са фотоволтаичните системи в Германия. През последните двадесет години редица регулаторни рамкови условия облагодетелстваха научноизследователската и развойна активност за слънчеви енергийни технологии и предлагаха финансови тласъци за покупката на слънчеви съоръжения за семействата. Дори когато на локалния пазар слънчевите панели на практика не се задържаха по рафтовете, още по-голям брой от тях се изнасяше: през 2011 година и 2012 година немската фотоволтаична промишленост в международен мащаб имаше пазарен дял от почти 50%.

Междувременно тази история на икономическия триумф без подозрение може да послужи като предизвестие за рисковете от зависимостта от държавни дотации. Измененията на Закона за възобновимите сили и по-строгите държавни условия засегнаха сектора прекалено много, като спадът доближи до 75%. С оглед на държавната интервенция, която от ден на ден се лимитира до „ помощ за самопомощ”, и на мощната конкуренция от азиатски производители остава да се види дали немската фотоволтаична промишленост може да бъде стопански независима макар към момента растящата известност на технологията.

American way

В Съединени американски щати, където на държавната интервенция постоянно се гледа с съмнение, производителите на зелена сила са подложени на мощен напън да понижат разноските си. Но и тук има държавна поддръжка за възобновими технологии и то под формата на „ Production Tax Credit “ (PTC) - облекчение при налога върху прихода, което сега възлиза на 0,023 щатски $ на киловатчас. Тази косвена дотация провокира в Съединени американски щати няколко талази на вложения във вятърната сила. Но PTC не е привързан с избрана технология и наред с другото може да се употребява и за слънчева сила, електрическа енергия от геотермални източници, биомаса или водна сила.

Всички възобновими технологии зависят от дълготрайна финансова помощ. Дали ще се вършат вложения или не, зависи от директни или индиректни дотации. В разнообразни европейски страни има капиталови тласъци за възобновими енергийни технологии и те се вършат рентабилни посредством преференциални цени. И без директни дотации към момента биха останали регулаторни механизми като да вземем за пример преимущество при подаване на силата и обезщетение при контролиране с намаление на параметри. Без подозрение специалистите са единни във връзка с това, че тези възобновими енергийни технологии би трябвало да станат още по-конкурентоспособни, с цел да се наложат най-после със лични сили против обичайните способи.

Задължителен потенциал за акумулиране

Още един образец за насърчаващо нововъведенията контролиране дава амеркианският щат Калифорния, който задължава трите най-големи частни енергоснабдителни предприятия до 2020 година да причислят към мрежата потенциали за акумулиране на сила от общо 1,3 гигавата. Съгласно това законово условие доставчиците могат да имат не повече от половината от потенциалите за акумулиране, които дават. Това приготви пътя за солиден растеж на промишлени съоръжения, енергийни съоръжения, които са благосъстоятелност на клиенти, и други ограничения. Така посредством контролиране се образуват три обособени категории на акумулиране на равнище транспорт, пласмент и клиенти. Остава да се види по какъв начин енергоснабдителни предприятия и трети страни ще се оправят със спецификите, които произтичат от техните изменящи се функции като притежатели и оператори на тези съоръжения.

Разбира се, освен възобновимите сили зависят от държавна помощ, както демонстрира образецът с нуклеарната сила. Докато някои национални държавни управления субсидират тази технология, а други не, едно е ясно. Разчитайки на личните си сили, тя е надалеч от това да бъде конкурентоспособна, защото е доста скъпа спрямо други варианти. Затова държавната помощ за нуклеарната сила в никакъв случай не е без подлост. Във Англия държавните дотации за тази технология са част от огромна самодейност с амбициозната цел излъчванията на CO2 да се редуцират до 2030 година с 20 до 40 мегатона на година. Това изисква при производството на сила с ниско наличие на нездравословни субстанции да се пуснат в ход всички вероятни средства, в това число нуклеарната сила. Но цената е висока. Разходите за производството на нуклеарна сила във Англия са 0,09 евро до 0,10 евро на киловатчас, към това се прибавя и преференциална цена, която с 0,13 евро на киловатчас е доста по-висока, в сравнение с тази за възобновимите сили.

Инвестициите в способи за стандартно произвеждане на сила, в това число от изкопаеми горива, също се дефинират от пазара и държавната или наднационалната политика. За това свидетелства да вземем за пример дебатът за energy-only-пазари (където цените на върховия товар дефинират разноските за енергия) против пазари за потенциал (където на производителите се заплаща за това да държат разполагаем апаратура за произвеждане на сила, която при потребност може да бъде активирана).

В Германия прекалено огромното доверие в пазарните сили докара до там, че употребата на стандартни електроцентрали стана стопански неатрактивна. Другаде може да се следи успех на парогазовите електроцентрали по разнообразни аргументи. Китай да вземем за пример, който при производството на сила залага на 80% на своите впечатляващи въглищни запаси, изследва основаното на природен газ електропроизводство поради екологичните проблеми в градовете. Освен това страната желае да създаде по-многостранно своите електропроизводствени мощности посредством диверсификация на енергийната идея.

Природният газ пести петрол

Високоефективните парогазови електроцентрали стават все по-популярни и в Близкия Изток, въпреки по напълно разнообразни аргументи, в сравнение с в Китай. Страните от ОПЕК употребяват природен газ за личното си електропотребление, с цел да икономисват петрол за експорт. Япония въпреки това в последно време залага на парогазови електроцентрали, с цел да е по-малко подвластна от нуклеарната сила, макар че страната би трябвало да внася полутечен природен газ за газовите електроцентрали. Сингапур възприема новата технология, с цел да стане стопански по-независим в енергийната област, до момента в който предприятия от Съединени американски щати влагат в парогазови електроцентрали, с цел да могат да употребяват по-добре своите впечатляващи залежи на шистов газ.

Регулаторните рамки безспорно са доста ефикасни и в някои случаи нужни принадлежности, с цел да се предизвикват вложения и да се създадат продаваеми хрумвания. Успехът или неуспехът на една технология зависи както от политически цели и стопански съображения, по този начин и от топографията или външните условия.

Съществено е също по този начин дали държавните управления употребяват инструмента на регулирането като жалко оръжие или като изострен инструмент, който е изработен тъкмо за непрекъснато изменящите се действителности на глобализирания пазар. Както демонстрират упоменатите образци, законовите рамкови условия могат да са меродавни за развиването на нови сфери на стопанска активност. Те могат да бъдат решаващи също за триумфа или неуспеха на политически ограничения, както и за постигането на избрани стопански цели. За предприятия, които като Siemens работят в региона на софтуерните нововъведения, задачата е ясна: всяка технология за произвеждане на сила рано или късно би трябвало да е стъпила на краката си и да е рентабилна и без регулаторна поддръжка.
--------------------------------------------------------------
Siemens AG (с централи в Берлин и Мюнхен) е световен софтуерен водач, чието име е знак на софтуерно съвършенство, нововъведение, качество, надеждност и световно наличие в продължение на повече от 165 години. Компанията развива активност в над 200 страни, най-вече в областта на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията и е един от най-големите международни снабдители на енергийно-ефективни технологии. Siemens е водещ снабдител на офшорни вятърни турбини, турбини с смесен цикъл за произвеждане на електрическа енергия и решения за транспорт на мощности, както и пионер в региона на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за индустрията. Компанията е и водещ снабдител на здравно съоръжение за образна диагностика – в това число системи за компютърна томография и магнитен резонанс – и водач в областта на лабораторната диагностика и клиничните осведомителни системи.

Siemens България е част от Siemens AG - международен водач в производството на новаторски артикули,
технологии и решения в областта на електрификацията, автоматизацията и дигитализацията. Компанията
е водещ снабдител на турбини с смесен цикъл за произвеждане на електрическа енергия и решения за транспорт на мощности, вятърни турбини, пионер в региона на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерни решения за промишлеността, както и на здравно съоръжение за образна диагностика и в областта на лабораторната диагностика и клиничните осведомителни системи. В България компанията участва към този момент 136 години. Част от структурата на Siemens в България е и фабрика за измервателна инсталация за артикули високо напрежение в гр. Правец.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР