Източник: Не всеки знае добре какво точно означават показателите креатинин,

...
Източник: Не всеки знае добре какво точно означават показателите креатинин,
Коментари Харесай

Бъбреците страдат от хронична недостатъчност все по-често

Източник:

Не всеки знае добре какво тъкмо значат индикаторите креатинин, урея, креатининов клирънс и какво е смисъла им при оценяването на бъбречната функционалност. Още по-сложно стои въпросът с понятието хронична бъбречна непълнота, чието дефиниране се прави от експерти по избрани критерии и съдържа комплицирани медицински термини. Тези понятия обаче все по-често се чуват в лекарския кабинет. Каква е повода хроничната бъбречна увреда да добива сходно необятно разпространиение?

Какво съставлява хроничната бъбречна непълнота?

Това е синдром с необятен диапазон причинители и още по-разнообразна клинична демонстрация. Изразява се в прогресивно увреждане на функционалните единици (нефрони) в бъбречната тъкан. В разследване последователно понижават и отпадат бъбречните функционалности да очистват кръвта и образуват урина. Но бъбреците правят и още доста действия - контролират някои хормони, артериалното налягане и целия метаболизъм, чието засягване води до страдалчество и непълнота на съвсем всички органи и системи.

Бъбречната непълнота се разделя на няколко степени съгласно степента на увреда, стойностите на креатинина, креатининовия клирънс и така нататък Съответно на това се регистрират и няколко (прогресиращи) степени на недоволства и признаци от болния. Наблюдава се задържане на течности с образуване на отоци, завишаване на артериалното налягане и повишен риск от инсулт. Нарушава се естественото съответствие на електролитите, киселинността на клетките, обмяната на витамин Д и калций, което изисква надзор и контролиране на потребностите от тях. При ненавременна реакция се доближава до животозастрашаващи стойности

Болните с хронична бъбречна непълнота страдат и от всичките затруднения от високите азотни тела (креатинин, урея) циркулиращи в кръвта. В напредналите стадии това са комплицираност, безпокойство, кожни раздразнения, гадене, повръщане. Естественият ход на заболяването води последователно до един тежък болнав синдром и стоманен недостиг, които изискват компенсиране.

Факт е, че при при началните форми на болестта (например поърва степен) може да няма съвсем никакви недоволства. Една инцидентна повишена стойност на креатинина може да не кореспондира с съвсем никакви други промени в кръвната картина. Важно е да се знае обаче, че даже в ниска степен, увреждането на бъбреците е в ход и се дават основите на последващите затруднения и разрастване на болестта. Има несъмнено и доста хора, които умерено поддържат напълно лека бъбречна непълнота без градация през целия си живот. Дори и при тях обаче се постанова периодически надзор на положението.

При част от аргументите за хроничната бъбречна непълнота се регистрира наклонност за зачестяване. Кои са те?

В основата на бъбречната непълнота могат да стоят безпределно доста фактори. Едни от основните са всички тези имунологични, генетични и автоимунни болести на бъбреците. Към тях спадат

хроничните гломерулонефрити, бъбречната поликистоза, амилоидоза и така нататък Хрочничните възпаления по вида на пиелонефрит също водят до трайно увреждане на паренхима. Всички те са подвластни в дребна степен от външни фактори.

Свързани публикации.. Бъбречна токсичност - от медикаменти и доста други субстанции 0 Хронична бъбречна непълнота 1 Бъбречната биопсия - по кое време е неизбежна и по кое време невъзможна? 0

Не тъкмо по този начин стои въпросът болесттите, които след себе си водят до вторично увреждане на бъбреците. Големи социалнозначими заболявания като захарен диабет, артериална хипертония, подагра, затлъстяване съвсем постоянно предизвикват трайно увреждане на бъбреците по вида на бъбречна непълнота. Честотата им в актуалното общество нараства, а с това нараства и % на бъбречно страдалчество.

В нашето съвремие съществува и различен огромен медицински проблем. Все повече са случаите на корист и свръхупотреба на медикаменти по най-различни мотиви. Не всички те са с лекарско наставление или не постоянно то се съблюдава изрядно. Това е от огромно значение, изключително щом се касае за обезболяващите и противовъзпалителни средства. Установяват се от ден на ден случаи на заболели с лекарствена нефропатия.

Хроничната бъбречна непълнота в тези случаи може да бъде предвидима. Ако не да се избегне, то най-малко може да бъде уловена в начален етап. Винаги е от огромно значенеие да не се бърка остро с хронично бъбречно увреждане, тъй като при доста хора има краткотрайно повишаване на креатинина на фона на зараза, контрастно проучване и доста други положения. Ако обаче се потвърди, че се касае за трайно повишен креатинин, не трябва да се отсрочва визитата при нефролог.4297
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР