Източник: Епицентър, кадър: БНТВ обозримо бъдеще за ГЕРБ и за

...
Източник: Епицентър, кадър: БНТВ обозримо бъдеще за ГЕРБ и за
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Той иска, но не знае как!

Източник: " Епицентър ", кадър: Българска национална телевизия

В обозримо бъдеще за ГЕРБ и за нейния водач по-добре няма да става. Премиерът два пъти подава оставка дотук, само че имаше огромна степен на убеденост, че ще се върне на власт. Сега такива изгледи няма.

Градусът на политическото напрежение очевидно се повишава, броят на откритите носители на Ковид-19 – също. Увеличават се и прогнозите за обществени катаклизми наесен вследствие на икономическия спад, регистриран освен у нас, само че и в международен мащаб.
Налице е отмалялост от дългогодишното ръководство на ГЕРБ, само че и политически вакуум, към който са се устремили нови политически планове, и всички те – с анти-ГЕРБ устременост – „ ИТН “ на Слави Трифонов, който получи зелена светлина за регистрация; платформата „ Изправисе.БГ “ на Мая Манолова, второто издание на ГЕРБ на Цветан Цветанов, даже обвиненият Васил Божков анонсира „ Българско лято “ и предвеща стихии за сегашната власт.
Ако напомним офанзивите персонално против Борисов (аудиозапаси, снимки), както и войната с президента, поражда един главен въпрос: По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка в този момент и да има предварителни парламентарни избори?

С това запитване Епицентър.бг се обърна към водещи политолози и социолози. Сега ви предлагаме мнението на политолога проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка в този момент и да има предварителни парламентарни избори?

По-добре е Борисов да се отдръпна, защото е политически привършен. Оттук нататък ще събира повече негативи от властта, в сравнение с позитиви.

Мисля, че министър председателят също схваща това и би желал да се отдръпна, само че има терзания за последствията.

Много е значимо по какъв начин се отдръпва един политик, с каква оценка. В политиката подаването на оставка е естествен акт, в случай че не можеш да се оправиш. Не е грях. Премиери и държавници подхващат тази стъпка, когато резултатите не са приемливи.

Но, съгласно мен, за Борисов този миг е минал. Не че не стои въпросът дали държавното управление се оправя. Тече към този момент четвъртата година от мандата, а ние до ден сегашен нямаме даже лекомислен доклад от осъществяването на програмата му. Днес обаче други неща, свързани с Борисов, са по-актуални. Натискът е с друг темперамент.

Към премиера се оправят обвинявания, догатки. За негово страдание и за жалост на страната, те не са тествани. Би трябвало записи, фотоси да бъдат подложени на експертиза. Едно е да се оттеглиш заради естествените аргументи в политиката, друго е да го направиш под напън на съществени обвинявания или най-малкото подозрения.
Но и това е вид – да се отдръпна с претекста, че не желае да попречва изясняването на истината; че желае да почисти името си.

В обозримо бъдеще за партия ГЕРБ и за нейния водач по-добре няма да става.

Бойко Борисов има мощен политически инстинкт и схваща, че времето му изтича. Но е мъчно да се реши по какъв начин да се отдръпна по този начин, че да не наподобява като признание за грехове, като бягство, което да породи отрицателни последствия.

Не е загадка, че ръководещите непременно желаят да избегнат назначението на втори длъжностен кабинет на президента. Този боязън ли пречи на Борисов да се реши на стъпката „ предварителни избори “? При предходните мандати той се оттегяше при пораждане на напрежение и успяваше да се рестартира посредством избори.

Хипотезата за служебно държавно управление на президента, което да приготви изборите, несъмнено е мотив. Но не виждам нищо ужасно, в случай че президентът направи служебно държавно управление. То не е углавен взвод, не разстрелва, не вкарва в пандиза. То би трябвало да обезпечи условия за почтени избори. Ако някой се плаши от опцията изборите да са почтени, това е само за негова сметка.

Вярно е, че Борисов два пъти подава оставка. Но обстановката в този момент е друга. В предходните случаи той имаше огромна степен на убеденост, че ще се върне на власт. Сега такива изгледи няма. Всяко нещо си има начало и край. ГЕРБ се изчерпи като план и неслучайно стартира роене в партията.
По-важното е, че се изчерпи моделът на ръководство. Той е нездравословен за България.

Предсрочни избори наподобяват и като добър вид за Борисов, защото политическите сили и новите планове, които заемат анти-ГЕРБ нишата, не наподобяват подготвени да вземат участие в ексклузивен избор в този момент. Или?

Няма политическа мощ – записана или обявена, която да се употребява със солидно публично доверие, да притегля вяра и оптимизъм.

Има нови неща, които наподобяват добре на фона на остарялото.

Политическите избори не са като да влезеш в супермаркет и да си  вземеш един артикул всред многото предложения. При тях опциите се случват в придвижване, минават през инспекцията на времето. Сега мнозина може да декларират, че желаят да вършат нещо друго, само че дали в действителност ще го създадат?

Според заявките си всички нови планове са различни на Борисов. На думи всички настояват, че ще вършат нещо друго. Вербално всички отхвърлят модела. Дори Цветанов, който доста бързо не помни кой е бил и какво е правил. Но Цветанов безспорно може да разчита на политическо бъдеще единствено на основата на гласове, което успее да вземе от ГЕРБ. Той няма от кое място другаде да притегли последователи.

Според проф. Маринов ново държавно управление в границите на настоящето Народно заседание е допустимо на доктрина, само че мъчно за реализация. Представените в Народното събрание политически сили надали биха могли, по неговите думи, да сглобят резистентен кабинет, който да се употребява с публично доверие. Какъв е тогава изходът от обстановката на перманентна скандалност? Има ли риск от гърмеж на общественото напрежение?

Напрежението в България доближава рискови равнища. Моделът поражда към този момент възмущение и яд. Към това се прибавят и проблемите, свързани с медицинските и най-много – с икономическите и обществените аспекти на коронакризата, с неспособността да бъдат ръководени по приемлив метод.

Прагът на търпението е надхвърлен. Въпросът е да не се стигне до неуправляем гърмеж и безотговорен безпорядък.  
Трябва да търсим работещи разновидности, които ще ни придвижат напред. Оставките и предварителните избори са предпазител, а не белег на пагубна обстановка.

У нас обаче методът, по който се упражнява властта, поражда огромни страхове какво ще се случи, когато се лишиш от нея. Вкопчването във властта и злоупотребата с нея предвид на частни ползи води до опасения за последствията. Това е един от белезите на ненормалността. Когато властта се употребява по лаком и грабителски метод, тя ражда неприятни мисли у тези, които са ограбвани.

Нездравата конюнктура би трябвало да се възстановява, само че не въз основата на договорка, осъществена на мрачно, а на основата на възобновяване на конституционните и правните учредения на демокрацията и положителното ръководство. Трябва да се даде опция на хората свободно да изразят своите желания за бъдещите благоприятни условия и решения за развиване на страната.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР