Източник: Dnevnik.bg, снимка: Булфото, архивЕвропейската комисия ще представи днес, два

...
Източник: Dnevnik.bg, снимка: Булфото, архивЕвропейската комисия ще представи днес, два
Коментари Харесай

Дневник: След последния доклад за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Източник: Dnevnik.bg, фотография: " Булфото, списък

Европейската комисия ще показа през днешния ден, два дни преди избора на нов основен прокурор, отчетите си по Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния. Макар да се чака те да са последните от този вид за двете страни, това няма да значи завършек на наблюдението върху върховенството на закона и свободата на медиите.

``
реклама
Както и да го показват ръководещите като победа, Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен скоро ще разгласи началото на нов годишен обзор, само че за всички страни от съюза. В новия механизъм България даже може наподобява по-зле - тъй като към този момент няма да се вършат оценки съгласно европейски документи и смекчавани под напън от София изводи, а ще има единни критерии за 27-те, по които ще се вижда какъв брой се изостава от Германия, Холандия или Швеция или е по-добре от Унгария, Полша и Румъния.

Последиците също се обрисуват като много по-сериозни - до момента мониторингът продължаваше единствено със словесни и писмени рецензии и забележки, а новият механизъм, предстоящ не по-късно от първите месеци на 2020 година съвсем несъмнено ще е привързан със прекъсване на евросредства при нарушавания, които в някой случаи в България са се трансформирали в рецидив и даже се утежняват.

Ако до момента мониторингът е бил единствено по оста София-Брюксел, то изработването и строгостта на използването на новия механизъм ще са подвластни от процеси, протичащи се в Будапеща, Варшава, Букурещ, Рим...

Механизмът за наблюдаване няма да бъде вдигнат, а ще е уголемен

Ако забележим " събаряне " на МСП, то това няма да значи, че България е решила проблемите с върховенството на закона, нито, че Брюксел има намерение да си затваря очите за тях, разяснява пред " Дойче веле " Весела Чернева, шеф на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Чернева също означи, че сегашният механизъм ще бъде модифициран в различен, обвързван с бюджета на Европейски Съюз, който до няколко месеца ще бъде показан от новата Европейска комисия. Този нов механизъм ще направи косвена връзка с Копенхагенските критерии (критериите, на които би трябвало да дава отговор всяка страна, претендент за Европейски Съюз - б.а.). Това значи, че в случаи на нарушавания на свободата на медиите, на независимостта на правосъдната власт ще бъдат намалявани европейски средства за обособени страни членки, изясни Весела Чернева.

" Ситуацията в Полша и Унгария и изключително авторитаризмът на Орбан докара до желанието да се разшири механизмът, а не да бъде вдигнат ", уточни шефът на EСВП. Вариантът със прекъсване на евросредства би подействал като доста по-ефективна мярка при нарушавания на върховенството на закона, в това число при потъпкване на свободата на словото, в сравнение с годишните отчети по МСП.

Още два фактора

Има и още най-малко два значими фактора в интерес на нов и по-строг механизъм.

Първият е обвързван с навлизащите във крайна фаза договаряния за Многогодишната финансова рамка, по-известна в медиите като бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Целта на водачите на страните членки е до края на 2019 година да има съглашение, след което то да продължи с процедури през Европейския парламент, с цел да е готово да използване след края на 2020 година Но тъкмо в този миг Берлин разгласи, че желае понижаване на немската вноска и преразпределяне на тежестта, изключително след отдръпването на огромен вносител като Англия. На сходна позиция са и други западноевропейски столици, до момента в който източноевропейците са на противоположното мнение. Не е изключено компромис, в който еврофондовете не се понижават сензитивно, само че се следи да се изразходват по-ефективно (особено в известни с корупцията си страни от ЕС), в това число като достъпът до тях се сложи под изискване за господство на закона и свободни и проверяващи медии.

Вторият визира стопански ползи на единния пазар. Расте натискът от огромни външни стопански системи за по-облекчен достъп до 500-те милиона клиенти в Европейски Съюз и ръководещите в някои страни - изключително в Централна Европа - едвам прикриват, че играят или са подготвени да играят ролята на лобист на такива стопански системи в институциите на Европейски Съюз. Без вътрешния надзор на свободни медии и функциониращи правораздавателна и партийна системи - което има за цел да охранява " извън " един предстоящ механизъм на Европейски Съюз с цената и на прекъсване на средства - такива страни заплашат да взривят единството на съюза в комерсиалните договаряния.

Какво сподели Брюксел предходната година?

В отчета от предходната година Еврокомисията бе показала, че преди края на мандата си (който трябваше да настъпи на 1 ноември, само че се чака да бъде отсрочен с към месец) ще направи следващата оценка. С това Европейска комисия показваше очакване процесът на наблюдаване да завърши. Вчера обаче представител на Еврокомисията не пожела да отговори на въпрос дали това ще бъде последният отчет за България.

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов по-рано съобщи, че ще се отдръпна, в случай че тази година наблюдението над България не отпадне.

Според отчета от предходната година България се е справила с рекомендациите за проведената престъпност, гарантирането на независимостта на правосъдната власт, както и законодателната си активност. Същевременно страната би трябвало да продължи правосъдната промяна, битката с корупция по високите етажи на власт и в по-общ проект, в това число на локално ниво и по границите. От отчета се разбра, че три от шестте индикатора, по които Европейската комисия следи България в хода на Механизма за съдействие и инспекция, са краткотрайно прекъснати като изпълнени.

" Комисията ще продължи да следи и следи от близко напредъка и има намерение да направи още веднъж оценка на постигнатия прогрес преди края на сегашния си мандат. Комисията чака, че с това процесът на МСП за България ще бъде завършен. В сходство с тази цел комисията приканва България да следва актуалната позитивна наклонност в посока на осъществяване на всички оставащи рекомендации ", се споделяше в евродоклада.

Една от неизпълнените рекомендации остана тази за отчетността на основния прокурор. " При ценене на презумпцията за невиновност основният прокурор следва да рапортува за следствията и за повдигнатите обвинявания ", се посочваше в отчета.

След " последния отчет " за България се задава механизъм за прекъсване на евросредства© Associated Press

В един от индикаторите, който е краткотрайно преустановен, се споделяше, че сензитивен въпрос, по който разискванията към момента не са довели до умозаключение, е този за заблуждение под отговорност на хора, заемащи най-висшите магистратски длъжности, включително на основен прокурор, при положение на съществени изказвания за непозволени или незаконни дейности.

Отбелязваше се и забележителното утежняване през последните години на медийната среда в България, което рискува да ограничи достъпа на обществото до информация и може да има негативно влияние върху независимостта на правораздавателната система посредством офанзиви в някои медии против съответни съдии.

Какво още се споделя в миналогодишния отчет четете тук и тук.

Наблюдение за всички

На фона на множащите се рецензии, че механизмът е дискриминационен и неефикасен, комисията на Жан-Клод Юнкер реши да сътвори цикъл за обзор на правилата на правовата страна, включващ годишен отчет за върховенството на закона, който да обгръща всички страни членки на Европейски Съюз. Тази спомагателна система цели да спомогне за ранно разкриване на зараждащи проблеми в региона на върховенството на закона, където и да се появят.

Обявявайки желанията си през лятото, Еврокомисията предизвести, че ще продължи да употребява в цялостна степен своите пълномощия за правоприлагане, в случай че ограниченията за ранно разкриване и попречване не са ефикасни. Тя ще предприеме стратегически метод към производствата за определяне на нарушаване, като завежда каузи пред Съда на Европейския съюз.

Предложеният за комисар по правораздаването Дидие Рейндерс даде обещание по време на чуването си в Европейския парламент, че този механизъм ще проработи следващата година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР