Източник: БТАРасте броят на загиналите след невижданото опустошително земетресение, ударило

...
Източник: БТАРасте броят на загиналите след невижданото опустошително земетресение, ударило
Коментари Харесай

Загиналите от земетресението в Турция надхвърлиха 8100 души. Издирва се втори наш сънародник

Източник: Българска телеграфна агенция
Расте броят на починалите след невижданото опустошително земетресение, блъснало в понеделник региона сред Турция и Сирия. По публични данни те към този момент са над 8100 души. Пострадалите са десетки хиляди.

Броят на починалите при земетресението в Турция набъбна на 5894 души, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 души са ранени. Десетки хиляди са без дом. Над 5700 здания са се срутили вследствие на трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер. Спасени са към 8 хиляди души.

В прилежаща Сирия са починали 2270 души по данни на министерството на опазването на здравето и на избавителната организация „ Белите каски “, които броят жертвите надлежно в следените от държавното управление и от опозицията региони.

Местните управляващи в Алепо оповестиха, че сирийските спасители са разкрили 92-ма оживели за един ден под срутените здания и всички имат потребност от здравна помощ.

Създадени са над 120 центъра за краткотрайно настаняване, защото доста поданици на града, изключително в остарялата му част, са останали без дом вследствие на бедствието. Трусовете са развалили повече от 3000 здания.

Аварийни екипи и доброволци не престават с опитите да търсят хора под руините. Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и коли.

Според СЗО – мощното земетресение в Турция и Сирия и вторичните земетресения са засегнали към 23 милиона души.
 Земетресение Турция Снимка: БГНЕСВтори български жител е в неопределеност
Втори български жител е в неопределеност след опустошителното земетресение Турция. В Ситуационния център на Министерство на външните работи е получен сигнал за намиращ се в неопределеност различен български жител, който хипотетично се е намирал в гр. Антакия, осведомят от министерството. Посолството на България в Анкара е подало сигнал към Председателството за ръководство на бедствия и изключителни обстановки. Понастоящем турската страна не разполага с информация за лицето.

Припомняме, че в началото беше обявено за българин с двойно поданство, липсващ в град Искендерун.

В избавителните интервенции вземат участие 12 хиляди турски спасители и 9 хиляди бойци. Помощ пристигна и от 70 страни.
България продължава да изпраща помощ. Първа реагира на станалото земетресение в Турция
България продължава да изпраща помощ на потърпевшите от земетресението обитаеми места в Турция. Тази заран с военния аероплан „ Спартан “ отпътуваха 20 чиновници на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, заяви NOVA.

Очаква се в околните дни страната ни да изпрати към Турция още лекари, медицински сестри и парамедици.

България е първата страна от Европейски Съюз, която реагира и изпрати помощ към бедстващите хора. В югоизточната ни съседка към този момент се намират два екипа от Военномедицинска академия, както и 58 чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската избавителна работа към Българския Червен кръст.
Ахмед Доган разгласи, че подарява 1 милион турски лири на потърпевшите
Пресцентърът на Движение за права и свободи разгласява нощес вечерта изказване от името на почетния си водач Ахмед Доган, (написано на британски и турски език, само че не и на български), който разгласи, че подарява един милион турски лири (около 100 000 лева.) за потърпевшите.

Публикуваме изказването на Доган:

„ Скъпи братя и сестри!

Трагедията, която ви сполетя е неописуема. Искам да изразя персоналната си съпричастност към вашите страдания и премеждия.

Историята на Република Турция е трасирана от доста проблеми и провокации, само че тя постоянно е намирала излаз в единството и заедността на нацията.

Самият факт, че за броени часове и дни Р Турция получи солидарността на огромна част от света приказва извънредно доста за нейния престиж в актуалния свят. За това самопризнание всички вие имате място и роля. И ние, като представители на Турския свят се гордеем с това.

Позволявам си да направя подаяние от 1 милион турски лири за потърпевшите.

Приемете го като израз на състрадание и шерване на вярата ви за излекуване и сигурност на вашия живот.

Ахмед Доган “.



Източник: Българска телеграфна агенция, БНР, БГНЕС
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР