Източник: БГ Радио, На линия“ с Георги КоритаровГеорги Коритаров: Лидерката

...
Източник: БГ Радио, На линия“ с Георги КоритаровГеорги Коритаров: Лидерката
Коментари Харесай

Целият разговор на Гуцанов с Коритаров: Разделението в БСП обърква хората, трябва да възстановим доверието, за да променим управлението

Източник: БГ Радио, „ На линия “ с Георги Коритаров

Георги Коритаров: Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска, в несъгласие с всички уставни правила и правила за бистрота, ръководителят на Градския съвет във Варна да отстъпи поста, тъй като тя била свалила политическото си доверие от него. Мина едно съвещание – социалистите от морската ни столица оказаха отпор. Отиде заместникът на Нинова Кирил Добрев във Варна – те отново оказаха отпор. И внезапно в предаването „ Лице в лице ” в ефира на bTV Нинова стартира да вади някакви сериозни материали, които по-скоро изглеждаха като компромати, откилкото като обстоятелства за някакви „ мъртви души ” и какво ли не във варненската организация. Затова в този момент, като споделям положително утро на Борислав Гуцанов и желая да продължа това със въпрос: Това, което изнесе Корнелия Нинова при Цветанка Ризова, изнесе ли го преди този момент пред варненските социалисти?

Б орислав Гуцанов : Не, нямаше сходно изнасяне пред варненските социалисти, имаше подмятания на огромната среща, че в случай че е належащо ще извади избрани материали и документи. Но аз не считам, че диалогът би трябвало да се води в тази сфера, на такива внушения, тъй като има няколко измерения. Първо, не може ръководителят на Националния съвет не може да споделя, че ще се бори против паралелната страна, че ще бъде стожер на правовата страна, че законът е над всичко и дружно с това тя да се мъчи да прави промени срещу главния закон на своята партия, която е към този момент на 130 години и която през последните 25 години несъмнено – уповавам се, че и вие ще се съгласите – е най-демократичната партия. Защото в действителност се нарушават съществени правила на ръководство на Българска социалистическа партия.

Коритаров: Аз по-скоро бих споделил, че в последните няколко години в Българска социалистическа партия са останали избрани огнища на опозиция против превръщането ѝ в властническа лидерска партия...

Гуцанов: Ами Вие го казахте безпределно тъкмо, може би и аз не би трябвало да бъда толкоз търпелив, а да кажа нещата по този метод, тъй като считам, че не може Българска социалистическа партия да бъдем копие на ГЕРБ. Хората харесват ГЕРБ поради избрани неща. Естествено, че аз не мога да ги одобрявам, неслучайно съм в Българска социалистическа партия 32 години и съм трето потомство социалист. Още отпреди 89-а година съм минал цялата подчиненост на Българска социалистическа партия до член на Изпълнителното бюро и депутат. И не съм сменял в никакъв случай партията си, до момента в който не може да се каже същото за реципрочната страна...

Коритаров: Е, тук приказваме за едни доста особени параметри. Поведението на госпожа Нинова доста наподобява на характерен партиен рекет, в съответния случай против Вас. Появяват се подмятания, работи се противоуставно, основава се психическа настройка и когато Вие не се огъвате, стартират да се вадят някакви компромати. Това не е ли рекет?

Гуцанов: Аз не знам по какъв начин да бъде несъмнено тъкмо, дали като рекет, аз му споделям „ внушения ”. Но да се приказва от името на варненските социалисти и от името на варненската общност мисля, че тук се прекалява. Моето име и на моето семейство не е инцидентно в този град. Неслучайно татко ми е бил един от водещите офицери, неслучайно всички в моето семейство са свързани с града ни и не може някой да идва и с лека ръка да прави сходни изявления. Това е едната страна. Аз няма да вляза в този битовизъм и да разясня неща, изкарани от нея в тази част. Разбира се, в случай че е належащо в един миг и това ще се каже. Но желая да приказвам по втората част, когато тя приказва, че има избрани връзки, стопански зависимости сред мен и Политическа партия ГЕРБ. Извинявайте, само че аз съм задължен поради моите деца, които си спомнят по какъв начин влязоха у дома служителите на реда с маски и с ориентирани автомати към тях преди 9 години. И в този момент, когато са задоволително огромни и ме попитат правилно ли е, че аз имам някакви връзки с тези хора, които тогава влязоха в моята къща, аз какво да им отговоря? Мисля, че тук се минаха всички граници! Аз ще направя нужните съгласувания с адвокати с цел да се отнесе сходно нещо за решение по различен метод. Не може по този начин да се хвърлят обвинявания. Аз желая да прикани госпожа Нинова да се види дали има различен човек в Общинския съвет на Варна, който толкоз остро да е поставял проблемите на града, по този начин да е подлагал на критика, атакувал и всичко останало в тази гама по отношение на ГЕРБ.

Коритаров: Къде да я наградите?

Гуцано в : Да види протоколите, да види моите изявления в зала. Всичко това е записано и излъчено в ефир. И не знам кой по този начин лековерно ѝ споделя неща и без да са тествани те се приказват. Кои са били тези решения, които не са били спазени от мен или от общинските съветници и са били срещу ползите на Българска социалистическа партия? И се приказва и за стопански зависимости и с това не мога да се съглася, по тази причина, в случай че е належащо, и по правосъден ред ще се разясняват тези въпроси.

Коритаров: Една специфичност ми прави усещане. Като че ли тази офанзива от националното управление в нейното еднолично лидерско ниво като госпожа Нинова, е съумяла в известна степен, тъй като и Вие не можете да говорите без страст, репликирайки отправените към Вас – може и да са основателни, може и да не са – рецензии. Хората в профил просто слушат какво се разменя сред вас. А в действителност има нещо, което е изключително значимо. На Вас персонално ненадейно се стоварва една национална партийна идея. Защото сега идеята на партия като Българска социалистическа партия е да се върне към същинските си корени на вътрешно демократична и диалогична партия, към концепциите си за съблюдаване на правила и правила отразени във вашия правилник, към концепцията си да води цивилен разговор от нов вид. В положение ли сте Вие да трансформирате полемиката си с Корнелия Нинова от персонално на кардинално национално ниво?

Гуцанов: Това е единственият път. Затова и страстта може да надвива в избран диалог, когато става въпрос за тези доста персонални моменти, които не се не помнят. Но в последна сметка аз сложих тематиката на доста кардинална основа и точно по тази причина получих поддръжката на сътрудниците си социалисти точно във Варна и те не одобриха това, което беше обявено като решение на Изпълнителното бюро, тъй като схващат, че са нарушени всички правила и правила. На последващо място, ние неслучайно губим към този момент два избора поред. Защото на едните избори прекомерно огромната упоритост и нахъсаност в един миг малко стресира хората. А при вторите избори, за евродепутати, тази остра битка, която беше направена вътре в Българска социалистическа партия, стартира да задава избрани въпроси на хората.  Ние не можем непрекъснато да отваряме фронтове вътре в Българска социалистическа партия, да се разделяме на „ свои ” и „ непознати ” – този гласоподава с мен, този не е с мен, този ми харесва, този не. Това разделяне в Българска социалистическа партия дава своя отзив и отражение на открито. Ключова дума за мен е „ разговор ”. Диалог, който би трябвало да е вътре в партията, ние би трябвало да сме единни, а не да се изправяме между тях, тъй като някой някого по някаква причина не харесва. За да можем точно когато имаме тази мощ да желаяме ръководството на страната и хората да ни повярват. Ние имаме няколко казуса. Един недостатък, който се задълбочава, е обвързван с нашата – малко или много- идейна комплицираност. Защото ние желаеме да отидем до най-патриотичното, още по-дясно, а някой път да вземем и по-лявото в лявото. Другото е, че желаеме да вземем и нещо от социалдемокрацията, само че не можем ясно да дефинираме ясно нещата, които желаеме да реализираме.  Говоря в смисъла на идейност и идейна комплицираност, която съществува сега. Това би трябвало да бъде изчистено.  Това е едната част, другата е раздялите, които съществуват в партията – не може това да продължава. Това сигурно води до комплициране в хората, които биха дали своят вот за Българска социалистическа партия. Аз по тази причина приканвам за усмиряване и разговор. Това е пътят, по който можем да изведем Българска социалистическа партия първо вътрешнопартийно, след което нещата да получат и различен облик в обществото. Защото страната ни има потребност от Българска социалистическа партия, има потребност от мощна лява партия. Голямата част от хората в обществото ни са леви по хипотеза. Много дребна част са тези, които са богатите и имат друга нужда от друга партия. И тук е огромната роля на Българска социалистическа партия и нейното управление, а не това, което се случва в последно време.

Коритаров: Това се преброява на избори, несъмнено, желанията към партиите. Както прочее, желая да Ви върна към нещо, което произтича от вашия правилник в Българска социалистическа партия. Смяна, респективно избор на ръководител на градска организация се прави от конференция на градската организация. И в този момент, въпросът е следния: Ако има такава конференция преди локалните избори, които са тази есен, Вие ще се кандидатирате ли още веднъж за ръководител на Горско стопанство на Българска социалистическа партия във Варна, най-малкото с цел да препотвърдите доверието, което социалистите в града ви оказаха?

Гуцанов: Конференция при всички случаи ще има и ще я насрочим за началото на септември, защото на тази конференция би трябвало да бъдат доказани претендентите за районни кметове, да бъде гласуван „ огромния ” кмет, който в следствие се утвърждава от Националния съвет и листата за общински съветници. И в случай че е належащо, това го заявих доста ясно, ще бъде подложен и въпросът за ръководителя на Градския съвет. Там е мястото, където това би трябвало да бъде обсъждано. И да не си мисли някой, че аз съм се оженил за този пост, няма такова нещо. Да не приказваме, че моят мандат изтича след няколко месеца. Да, належащо е такова препотвърждаване. Да, в случай че хората го желаят, ще го направя изрично.

Коритаров: Ще се кандидатирате?

Гуцанов: Не, то сега няма избор на ръководител. Но в случай че се изиска сходно нещо да се направи  на тази конференция, да ще го направя, с цел да не си мисли някой, че съм захласнат от мисълта да бъда градски ръководител.

Коритаров: Обаче има нещо друго, предстоят локални избори. След такава рецесия в връзките Корнелия Нинова и Вас, с какъв капитал ще тръгнете към локалните избори? Резултатът наподобява превдварително решен, а би трябвало да кажете, че ще се борите за победа, по какъв начин ще го кажете?

Гуцанов: Трудно е в тази обстановка да излезем изцяло чисти, само че аз считам, че каквото би трябвало ще се направи, най-малко от моя страна, и съм сигурен, че и градската организация е подготвена на подобен път и на такава борба. На подобен дълъг път се потегля с къса крачка, тъй че би трябвало да имаме едно възобновяване на доверието, което в определение моменти е извънредно значимо. Доверие вътре в партията и доверие, което партията да възвърне, тъй че хората да са подготвени да дадат своя избор за нея и за друго ръководство. Защото във Варна има почва за друго ръководство. Има какво да се направи и има по какъв начин да се промени Варна. Голяма част от тези планове, които сега се вършат в града, са направени точно във времето, в което Българска социалистическа партия управлявахме Варна. Ние имаме какво да дадем на града си.

Коритаров: Имате ли чувството, че в мащаба на този конфликт, който водите с Корнелия Нинова заради нейната самодейност да ви нападна противоуставно, в действителност варненската организация има капацитета да се трансформира в един характерен вътрешнопартиен, само че по едно и също време с това народен различен център за лъчение на партийна народна власт? Тоест, към Вас и вашето отстояване на позиции да се построи просвета от нов вид в Българска социалистическа партия, която да се опълчи на властническите способи на Корнелия Нинова?

Гуцанов: Много ми се желае това да стане и това да бъде висотата на варненската организация. Ще бъда най-щастливия човек, в случай че това нещо успеем ние да го покажем и идващият ръководител да върви по този път,  тъй като по този начин или другояче след няколко месеца изтича моя мандат. Знаете ли, във Варна през 99-а година направихме по този начин, че да променим ръководството на страната с избора на кмет тогава,  в най-силните години на Съюз на демократичните сили. От Варна направихме измененията 2013-а година, също в народен мащаб с големите митинги. Надявам се и варненската организация в този момент да е на висотата на времето, което е належащо за Българска социалистическа партия по различен метод да седи в общественото пространство и фактически да сме на хората и на обществото. Толкова доста ми се желае това да стане.

Коритаров: Дано да имате този шанс, само че това се прави с изпитание, разсъдък, темперамент и доста сериозен човешки гръбнак, който не разрешава прегъване пред напън.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР