Източна България постепенно се възстановява след ураганния вятър. във Варна

...
Източна България постепенно се възстановява след ураганния вятър. във Варна
Коментари Харесай

Обстановката в Североизтока постепенно се нормализира, Варна все още е в бедствено положение

Източна България последователно се възвръща след ураганния вятър. във Варна евентуално ще остане до края на деня. Най-важното е да възстановим тока на хората, има и места без вода, разяснява кметът на града Благомир Коцев. Все още има клони, висящи по короните на дърветата. Вероятно ще трябват няколко дни за цялостното възобновяване. До края на седмицата всички нанесени вреди би трябвало да бъдат остойностени. Общината ще търси помощ и от страната. „ Ще желаеме пари от фонда за бедствия. Ще забележим за какви суми става въпрос – в случай че общината не може да ги поеме, ще би трябвало да ги желаяме от страната ”, разясни Коцев.

Мнението на кмета е, че на следващия ден учениците би трябвало да се върнат в учебните заведения. „ Причината те да бъдат онлайн през днешния ден е, че не желаеме да бъдат изложени на риск. Детските градини ще работят, само че желая да прикани родителите да бъдат деликатни. Децата няма да бъдат извеждани по дворовете, пуснати са указания ”, добави той.

Силната стихия, била мотив да бъдат почистени шахтите в града и „ всички екипи са съсредоточени в това ”, разясни още Коцев.

Градоначалникът разгласи, че ще има обезщетение за околните на починалата в резултат на ураганния вятър жена. На сина на жертвата ще бъде оказана безвъзмездна психическа помощ.

В същото време и в 6 обитаеми места в Шуменско остава бедственото състояние до събота. Вятърът прекъсна електропроводи. Десетки селища са без ток, някои и без вода.

В Бургаско най-тежка остава обстановката в Община Руен, където 30 села са без ток, а снежната завивка доближи 40 см. Силният вятър събори стълбове. Затворени остават Обзорският и Дюлинският проход.

„ От близо 60 обитаеми места, които през вчерашния ден бяха без електричество, сега са под 10. Нямаме сигнали за бедстващи хора и такива в потребност. Няма и непроходими пътни сектори ”, съобщи Пламен Янев, регионален шеф на Бургас. Пред НТВ той заяви, че ще изисква прекратяването на контракта с актуалната компания за разчистване на общината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР