Изтича срокът на обявеното бедствено положение в Омуртаг заради липсата

...
Изтича срокът на обявеното бедствено положение в Омуртаг заради липсата
Коментари Харесай

Изтича срокът на обявеното бедствено положение в Омуртаг

Изтича срокът на оповестеното бедствено състояние в Омуртаг поради неналичието на вода. От през вчерашния ден жителите на града получават дарена минерална вода.

Проблемът с водата в Омуртаг съществува повече от половин век, само че най-силно се демонстрира при дълготрайно засушаване и поради амортизираната водопреносна мрежа в града.

В акцията по разнасянето на дарената вода се включиха десетки доброволци. Приоритетно тя се доставяше на възрастни и заболели хора, раздаваше се и на самия пункт в града.

Соня и брачният партньор й, който е доктор в локалната болница, помагаха през целия ден.

" На хора трудноподвижни, инвалиди даваме по-голямо количество, да речем - по два-три стека. На младите фамилии, които могат да вземат и да си донесат вода, даваме по един стек ", споделя Соня Христова, доброволец.

" С моята дребна количка в този момент ще натоварвам за трети път и разпространявам в региона, където аз пребивавам ", изяснява Стилиян Илиев, преподавател, член на Гражданско отделение „ Вода за Омуртаг ".

Обикновено пациент и доктор се срещат в болничното заведение, само че в този момент лекарят - кардиолог е този, който носи вода в къщата на своя пациент.

" Аз съм мъчно преносим и не мога самичък да си налея вода. То няма и от кое място да си налееш - в случай че ми донесат, пия, в случай че не ми донесат - не мога да пия. Животът пък е обвързван с водата ", тревожи се Хюсеин Ибрямов.

Лейля живее на седмия етаж в този висок блок. Спасение от жаждата намира в далечна дребна чешма.

" Сряда пристигна единствено за половин час. Пералнята не можах дори да я пусна, малко на половина остана, единствено един бидон изпълних и спря водата. Много им благодаря, че носят вода, най-малко за децата за пиянство ще има ", споделя Лейля.

В някои обитаеми места в региона вода се подава един път на две седмици, в други - на всеки пет дни. В самия град вода има за 5 часа на всеки 72 часа.

" Благодаря доста на тези хора, които си оставиха работата, оставиха си отговорностите, с цел да вървят непринудено по улиците и да доставят хората с вода. Благодаря ви хора, с положително сърце сте! Бъдете благословени! ", възкликва Норка Димитрова, посрещайки доброволците.

Освен дарението през вчерашния ден и през днешния ден, през седмицата хората в Омуртаг получиха бутилирана вода и от отпуснатите количества от държавният запас.

Автор-оператор:Герасим Герасимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР