Изтича мандатът на шефа на ВАС Георги Чолаков. Той обаче

...
Изтича мандатът на шефа на ВАС Георги Чолаков. Той обаче
Коментари Харесай

Слух в Lupa.bg: Георги Чолаков може да стане главен прокурор?

Изтича мандатът на шефа на Върховен административен съд Георги Чолаков. Той обаче не може да бъде удължен и би трябвало да се откри друго  място на магистрата. В Конституционен съд в този момент няма свободно такова, както и във Върховен касационен съд. По-лесно е Чолаков да оглави основна прокуратура. Това довериха пред Lupa.bg източници от правосъдното министерство.

Вече трети следващ четвъртък, в който заседава Пленумът на Висш съдебен съвет, не постъпи нито едно предложение за нов основен прокурор. Така остава единствено една опция - идващия четвъртък.

През 2019 година предлагането за Иван Гешев също бе направено в последния миг - то сплоти в единодушие цялата прокурорска гилдия - с всичките 11 подписа, в това число на тогавашния основен прокурор Цацаров. При състояние че за номинация са задоволителни трима. Гешев бе определен със смазващите 20 гласа от Пленума, а след това - свален по средата на мандата си от същите членове.

Временният началник на прокуратурата Борислав Сарафов също бива спряган като предложение, само че той до момента не е удостоверил, че има желание да се кандидатира.

Георги Чолаков в качеството си на ръководител на Върховен административен съд предложи да се изчака да приключат номинациите за основен прокурор, което ще стане на 10 октомври и едвам тогава да се пристъпи към процедурата за установяване на негов правоприемник. Становището му беше споделено от деветима членове на колегията, трима гласоподаваха срещу. Това са шефката на Върховен касационен съд Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска, които изложиха кардинални съображения по въпроса за какво този състав на Висш съдебен съвет не би трябвало да прави тези избори при обновяване на процедурата за основен прокурор.

На 23 октомври, 2017 година президентът Румен Радев подписа указа за назначението на Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд (ВАС). Държавният глава един път отхвърли да стори това, откакто Чолаков бе определен за началник на съда от предходния Висш правосъден съвет. Той не уточни публични претекстове за решението си. В своите обществени изяви Радев изясни единствено, че шефът на Върховен административен съд би трябвало да бъде определен от новия правосъден съвет.

Новите кадровици на правосъдната власт препотвърдиха този избор със солидно болшинство – 20 " за " и единствено 4 " срещу " кандидатурата на съдията. Президентът няма право на още един отвод да подпише указа.

Изборът на ръководител на Върховен административен съд е един от основните критерии на Европейска комисия при образуване на оценката на напредъка на България в правосъдната промяна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР