Изтекли военни документи очертават доктрината на Русия за използване на

...
Изтекли военни документи очертават доктрината на Русия за използване на
Коментари Харесай

Изтекли документи разкриват кога Русия може да нанесе тактически ядрен удар?

Изтекли военни документи обрисуват доктрината на Русия за потребление на тактически нуклеарни оръжия, оповестява Financial Times.

Тактическите нуклеарни оръжия са с понижена мощ, сходна с тази на атомната бомба, пусната над Хирошима. Те са предопределение не за заличаването на градове, а за директна приложимост на бойното поле. Целта им е или неутрализирането на огромни бойни формирования, или ликвидирането на дълбоки фронтови укрепления.

От 2008 година до 2014 година Русия е изготвила лист от 29 критерия, които разрешават използването на тактическо нуклеарно оръжие на бойното поле.

" Прагът е по-нисък от този, който Москва в миналото е признавала обществено ", декларират специалисти, които са прегледали и ревизирали документите пред FT.

Критериите варират " от вражеско навлизане на съветска територия до по-конкретни аргументи, като унищожаването на 20% от съветските подводници със стратегически балистични ракети ", написа изданието.

Унищожаването на три или повече огромни надводни бойни кораба, три летища, 30% от съветските атомни атакуващи подводници или по едно и също време попадение върху основните и аварийни крайбрежни командни центрове също биха довели до ответен нуклеарен удар.

Очаква се също по този начин съветската войска да употребява тактически нуклеарни оръжия за необятен набор от цели, в това число " въздържане на страните от експанзия или ескалация на военни спорове ", " прекъсване на експанзия ", попречване на съветските сили от загуба на борби или територия.

Справянето с втория ешелон на вражеска инвазия също позволява използването на нуклеарни оръжия на бойното поле.

Правилата са били тренирани на военни учения против хипотетична инвазия от Китай.

Това демонстрира, че Москва може да се опасява от Пекин, макар възходящите стопански и геополитически връзки.

Критериите са били тествани и на обучение, което не е обвързвано с Китай. При него политическото управление е одобрило проект за потребление на тактически нуклеарни заряди при " противников десант на съветска територия, проваляне на войскови елементи, виновни за обезпечаването на граничните региони, или непосредствена вражеска офанзива с потребление на стандартни оръжия ".

Документите обобщават прага за използването на тактически нуклеарни оръжия като композиция от фактори свързани със основни военни загуби или основаването на " сериозна обстановка за държавната сигурност на Русия ".

Уилям Алберк, шеф по тактика, технологии и надзор на въоръженията в Международния институт за стратегически проучвания, сподели пред FT, че Русия евентуално има по-висок предел за потребление на тактически нуклеарни оръжия против Украйна заради опасения, че това евентуално ще " ескалира спора и ще докара до директна интервенция от страна на Съединени американски щати или Обединеното кралство. "

Украйна към този момент унищожи огромна част от Черноморския съветски флот, в това число неговия флагман. Тя извърши и офанзиви над летища, в които са основани нуклеарни бомбардировачи. С дрон бе нападнат даже самия Кремъл, а стратегическия Кримски мост съществено пострада при две обособени офанзиви.

Въпреки че документите датират от над 10 години, специалистите настояват, че те остават съответстващи за актуалната съветска военна теория. От тях става видно, че Москва може първа да използва нуклеарно оръжие, даже спорът да е с стандартен темперамент.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР