Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е истински успех за

...
Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е истински успех за
Коментари Харесай

Победа ли е наистина за Украйна изтеглянето на руснаците от Змийския остров?

Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е същински триумф за украинците и мъчителен удар за Москва, само че не е несъмнено, че ще промени хода на войната, считат специалистите.

"Това е значимо развиване на войната, което разхлабва обръча на съветските морски сили ", разсъждава френски боен източник.

"Поражение за Русия, безспорно оскърбление ", разяснява военноморският специалист Хай Сътън.

Това парче канара, ситуирано на няколко десетки километра от украинския и румънския бряг и от устието на Дунав – значима европейска речна артерия, бе завладяно още през първите дни на спора след фамозния случай , когато украински граничари се опънаха на съветския крайцер "Москва " (потънал няколко седмици след това) и го пратиха "да върви на майната си ".

Главоломна цена

"Русия в действителност искаше да го резервира, тя пожертва за задачата доста човешки запаси и скъпи материали ", изясни Хай Сътън за Агенция Франс Прес, описвайки системите за противовъздушна защита (ПВО), ситуирани там от Москва от началото на войната до момента.

"Цената за Русия, с цел да резервира острова, се оказа надалеч по-висока от плануваното ", сподели пред Агенция Франс Прес Тайфун Йозберк, различен военноморски аналитик, някогашен офицер от турския боен флот.

"Разходваха се материали, средства ", показва Игор Деланое, зам.-директор на Френско-руската обсерватория и експерт по съветските военноморски сили. А френският боен източник акцентира "удължаването на логистичната верига за доставяне под огъня на украинците ".

Защото това съветско оттегляне се дължи най-вече на западните оръжия, доставени на Украйна – от противокорабни ракети "Харпун " до артилерийски комплекси като "Сезар " и реактивни системи за залпов огън "Хаймарс ".

Украинците се пробваха минимум един път до щурмуват островчето, само че бяха отблъснати. Затова безспирно го обстрелваха.

"Пристигането на далекобойна артилерия и противокорабни ракети в Украйна лиши руснаците от опция да бранят острова ", счита Хай Сътън.

"В очите на силите, членуващи в НАТО, които зареждат Украйна с оръжия, Змийският остров ще оправдае позицията, че би трябвало да изпращат повече материали " за опозиция против руснаците в други точки от фронта, споделя Игор Деланое. Но съгласно него това въпреки всичко е малко "рисковано ".

В последна сметка това парченце земя безспорно ще остане като празен гроб, заровен и от западни оръжия, и от съветски ракети, даже украинците да настояват противното.

"Змийският остров наподобява ще пустее до края на войната, в случай че Украйна се оборудва със сериозна система за Противовъздушна отбрана ", предвижда Тайфун Йозберк.

И в действителност, щом идентични аргументи водят до идентични последствия, в случай че украинците дръзнат да разположат на тази канара бойци и техника, те ще попаднат под огъня на Русия, която към момента е хегемон на море макар понесените загуби.

"Русия може да реализира безусловно същия резултат, само че с разнообразни средства ", акцентира Хай Сътън. При това състояние те "ще бъдат обсипани с дъжд от ракети " по думите на Деланое.

Йозберк отбелязва по-специално, че украинците не разполагат с оръжия против подводници.

Докато "Русия има четири подводници клас "Кило ", прекомерно труднооткриваеми и въоръжени с ракети "Калибър ". Ако Украйна изпрати хора на острова, Русия ще ги обезврежда ".

"Засега наши бойци не са стъпили на Змийския остров, не, само че това ще стане. Вярвайте ми ", увери през вчерашния ден зам.-началникът на Генщаба Олексий Громов.

За Киев "ще е по-ефективно да побие на острова украинско знаме " с пропагандни цели, споделя Йозберк.

Зърно

Опустял, Змийският остров към момента е като глътка въздух за Одеса и украинското крайбрежие, или колкото е останало от него. "Русия може би не се взема решение да стартира взлом по суша и по море по едно и също време ", споделя турският адмирал в оставка Дениз Кутлук.

Колкото до товарите зърно, блокирани в Одеса, не е несъмнено по какъв начин изтеглянето от Змийския остров ще се отрази на казуса.

Естествено, откакто Украйна съумя да сътвори зона на сигурност по дължина на крайбрежието си, теоретично има опция "кораби със зърно да плават сред брега и острова. Но без единодушието на Русия това ще е все по този начин мъчно, защото по маршрута от Одеса до румънските крайбрежия те ще бъдат в обсега на съветските оръжия ", изяснява военният източник.

"Руската обсада няма потребност от острова. Той, несъмнено, я улеснява, само че тя не зависи от него ", споделя Хай Сътън.

Остава догатката, че с изтеглянето си Москва прави опит да избави своя имидж, потвърждавайки, че прави "жест на благосклонност " и може да продължи, като позволи износа на зърно.

"Това е жест, който може да се развие със основаването на кулоар за транспорт на зърно ", допуска Деланое. И прибавя: "Турците се пробват да се показват като медиатори под егидата на Организация на обединените нации. Това може би е жест на Москва в интерес на Турция, която ще получи дипломатическите изгоди от него. Също и жест към африканските страни, които чакат това зърно ".

Руските въоръжени сили се изтеглиха от намиращия се край черноморското крайбрежие на Украйна Змийски остров през вчерашния ден. Това бе обявено от министерството на защитата на Русия, представено от Ройтерс. То дефинира тази маневра като "жест на благосклонност ".

Малкият остров в северозападната част на Черно море покрай делтата на река Дунав стана емблематичен още в първия ден на съветската инвазия в Украйна - 24 февруари, когато украинските бойците от дребния гарнизон там отхвърлиха апела, насочен от съветски военен транспортен съд, да се предадат, отбелязва Агенция Франс Прес Франс прес. В последна сметка съветските сили превзеха това стратегическо парче земя.

Оттогава Змийският остров постоянно ставаше цел на украински офанзиви с дронове и ракети. Русия разгласи, че на 21 юни е отблъснала опит на Украйна да си върне острова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР