Изтеглянето на изпитите след 7. и 10. клас със седмица

...
Изтеглянето на изпитите след 7. и 10. клас със седмица
Коментари Харесай

Галин Цоков: Намаляваме броя на текущите оценки, нужни за оформянето на срочна

Изтеглянето на изпитите след 7. и 10. клас със седмица напред във времето няма да промени съществено обстановката. Но в диалози с организации на шефове и училищен синдикати получихме отзиви, че е значимо в края на образователната година учениците да имат малко повече време за подготовка. Защо не и за целенасочена подготовка за явяване на тестово изпитване. Това да се вземат решение вярно и добре проби също е умеене, което би трябвало да се построява у учениците. Тази седмица ще понижи напрежението и при учителите и шефовете. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България " министърът на образованието Галин Цоков.

Той акцентира, че външното оценяване след десети клас няма да е в неучебни дни. „ Изпитът ще е от 8:30 до 10:00 часа, а по-късно образователният развой ще продължи. Както е при НВО за четвърти клас ", посочи Цоков.

Минимум три настоящи оценки ще са нужни към този момент за оформяне на срочна оценка по предмети, които се учат по четири часа седмично. До в този момент бяха нужни четири, акцентира министърът. По думите му по този начин учителите ще получат по-добра опция за оценяване.

Министърът разяснява и подготовката по математика и БЕЛ след седми клас предвид на обстоятелството, че тези оценки са нужни за банкет в по този начин наречените „ елитни гимназии ". „ Има една специфичност в България, че изпитите след седми клас от една страна са външно оценяване, а от друга - са оценки и за банкет в гимназия. Това е може би един значим и забавен проблем за нашето обучение. Според отчети на външни организации показват, че ние няма да можем да осигуряваме качествено обучение на всяка дете, в случай че продължаваме по този метод да вършим изпити за „ елитни гимназии ", акцентира Цоков.

И добави: „ Затова желаеме и една седмица повече децата да учат постоянната образователна стратегия. Проблемът е и във връзка с интегралността в оценяването на знанията, ученията и компетентностите на учениците. Нашата упоритост е още от есента да стартираме пробни изпити, които са по-интегрални, в които дилемите са по-практически насочени и за решението им трябват познания и умения от разнообразни области на науката ".

Според министъра самите образователни стратегии са строги във връзка с това какво е образователното наличие по съответен предмет в съответен клас. „ Търсим опция за смяна на едни по рамкови стратегии, които са свързани с компетентности, които са интердисциплинарни и включват познания от разнообразни области. Искаме акцентът да е върху уменията и компетентностите на учениците ", изясни министърът.

На въпрос допустимо ли е заплатите на учителите да са обвързани с оценките на техните възпитаници Цоков акцентира, че: " Това е значим въпрос. Ако оценяваме резултатите на учителите по триумфа на учениците им - то работещите в елитните гимназии би трябвало да получат повече пари. Въпросът е по какъв начин да измерим добавената стойност на работата на всеки преподавател в съответно учебно заведение? Може в един миг да се окаже, че едно учебно заведение, в което има деца в уязвимо състояние - придадената стойност да е по-голяма от тази е една елитна гимназия. От няколко дни работи група за установяване на качеството в образованието, която ще прегледа точно този въпрос ".

" Заплатите на учителите може да се усилят и още. Това е застъпено и в идващия бюджет за следващата година. Важното в тази ситуация е, че към специалността се насочват от ден на ден младежи ", твърди Цоков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР