Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на вируса на ХИВ

...
Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на вируса на ХИВ
Коментари Харесай

Почина откривателят на вируса ХИВ

Изтъкнатият академик, нобелов лауреат и изобретател на вируса на ХИВ - вирусологът проф. Люк Монтание, е умрял на 8 февруари, оповестява френското издание FranceSoir.

Той си е отишъл на 89-годишна възраст в американската болница в Ньой сюр Сен. Проф. Монтание свидетелства пред либийския съд в отбрана на българските медици, наказани от режима на Муамар Кадафи за заразавянето на 400 деца със СПИН. Според него болестта в детската болница в Бенгази се е популяризирала преди българските медици да стартират работа там и е траяла и след тяхното задържане. Проф. Монтание учи в колежа в Шателро, а по-късно следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 година постъпва в парижкия Институт „ Пастьор “, професор е по вирусология от 1975 година

След приемането на Нобеловата премия през 2008 година Монтание стартира да прави противоречиви изказвания и заема позиции, които научната общественост отхвърля. Така през 2017 година той се афишира срещу имунизациите, а през 2020 година твърди, че вирусът на Ковид-19 е изтърван от китайска лаборатория.

През 1982 година Уили Розенбаум, доктор, работещ в болница „ Hôpital Bichat “ в Париж, моли да изследва опцията повода за мистериозния нов синдром, който по-късно е наименуван СПИН, да е вирус. Розенбаум е имал решаваща роля в откриването на вируса на СПИН, тъй като постоянно на научни конференции е изразявал своята догадка, че източникът на заболяването е вирусен, и даже е направил биопсия на лимфен възел от собствен пациент, където е открит вирусът.

През 1983 година група от откриватели и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ заболяването. Първоначално вирусът се назовава LAV (Lymphadenopathy-associated virus). Година по-късно, откакто група от американски откриватели, ръководени от Робърт Гало, удостоверява откритието, вирусът получава ново име HTLV-III (човешки Т-лимфотропен вирус вид III).

През 1990 година Монтание отхвърля, че ХИВ може самичък да провокира СПИН. Той декларира, че ХИВ се нуждае от кофактор, който съгласно него е микоплазма. Повечето модерни учени не споделят това виждане. Монтание води разногласия с Робърт Гало за това кой пръв е изолирал ХИВ, само че най-после двамата се съгласяват на компромисно решение: и двамата се записват като откриватели на вируса ХИВ. Монтание е съосновател на Глобалния фонд за проучване и предварителна защита на СПИН и взаимно ръководи Международната стратегия за вирусологично съдействие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР