Изстрелването беше осъществено в 04:16 ч. българско време от космодрума

...
Изстрелването беше осъществено в 04:16 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Антарес изведе американския кораб Сигнус на път към МКС!

Изстрелването беше осъществено в 04:16 ч. българско време от космодрума на о-в Уолопс, Съединени американски щати. Частната компания Нортроп Груман удостовери, че всичко е минало по проект от момента на излитането до разгръщането на слънчевите акумулатори. Днешният кораб “Сигнус ” получи също по този начин уникално име – той бе кръстен в чест на Калпана Чаула – астронавтка, починала при злополуката на совалката “Колумбия ” през 2003 година

На борда на “Сигнус ” пътуват 850 кг хранителни запаси за екипажа на МКС, 1 251 кг научни опити, 151 кг съоръжение за извънбордови действия (т.е. “космически разходки ”), 71 кг компютърен хардуер и 1 235 кг характерен хардуер за Международната галактическа станция. По последната точка е значимо да се означи, че американският галактически транспортен съд транспортира консумативи за съветския сегмент на станцията, в частност за модула “Заря ”. 

Подобно на СпейсЕкс, частната компания Нортроп Груман обезпечава евтина услуга за транспорт на товари, само че до момента в който компанията на Илон Мъск пести пари от нововъведения и възвръщаемост, тактиката на Нортроп Груман е друга – огромна част от производството на ракетата и кораба е аутсорснато в други страни. Първата степен на “Антарес ” употребява мотори “РД-181 ”, които се конструират в съветското дружество Неправителствени организации “Енергомаш ”. Самата първа степен се създава от украинското бюро Южное. Втората степен е напълно американска и употребява американски твърдогоривни мотори “Кастор ”. Космическият транспортен съд “Сигнус ” се състои от сервизен и товарен модул, като сервизният се създава от американската компания Нортроп Груман, а товарният – от италианската компания Thales Alenia Space.

Понастоящем са налице цялостният набор от компоненти, нужни на Нортроп Груман да изстреля всичките планувани задачи до 2022 година. От компанията обаче показват оптимизъм, че ще бъдат получени още поръчки от НАСА за спомагателни полети след тази дата. Украйна декларира, че е в подготвеност да продължи да създава първи степени за “Антарес ” както и до момента. 

Но да се върнем към актуалната задача. На борда на “Сигнус ” пътува съвременна американска галактическа тоалетна, която ще бъде инсталирана на МКС. Тоалетната има съвременни системи за обособяване на урината от фекалиите, както и за тяхната преправка и възможното им преработване. Тя съставлява първообраз на бъдещите тоалетни, които ще са нужни за дълготрайни задачи към Марс.

Друг любопитен факт – корабът транспортира репички за развъждане в специфичните оранжерии на станцията. Изследователите ще ревизират по какъв начин безтегловността се отразява на техния напредък и на вкусовите им качества с вярата репичките да залегнат в бъдещото меню на астронавтите. “Сигнус ” транспортира и нови лечебни начини за лекуване на ракови болести.

Да пожелаем цялостен триумф на Нортроп Груман и НАСА за сполучлив свършек на задачата!

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР