Изследванията показват, че макар, когато става въпрос за преяждане, поведението

...
Изследванията показват, че макар, когато става въпрос за преяждане, поведението
Коментари Харесай

Как да осъзнаем поведение, свързано с емоционално хранене и преяждане?

Изследванията демонстрират, че въпреки, когато става въпрос за преяждане, държанието ни в множеството случаи да наподобява неподготвено и непринудено, основата на тези епизоди се слага няколко часа по-рано и е обвързвана с нашето всекидневие, привички, настройки, страхове, стрес, автоматизирано мислене, травматични обстановки, взаимоотношения, детство и други

Преяждането е просто последната частица в една дълга верига. Ако можеш да засечеш началото и да прекъснеш веригата още в първото звено, има доста по-голям късмет в никакъв случай да не се стигне до последното, т.е. до епизода на прочувствено хранене и преяждане, написа в публикация на уеб страницата на Издателство “Вдъхновения ” – https://vdahnovenia.bg/, което има публикуван специфичен дневник.

Целта на това упражнение е

Да осъзнаеш какво е общото сред твоите епизоди на неконтролируемо хранене. Може би това е несъмнено време на деня или обстановка, или тип храна, която си забраняваш или към която си привързан, или различен човек, или това, че най-накрая оставаш за малко самичък, или някакво възприятие (на празнина, самотност, отхвърленост, горест, липса на смисъл и други), или спомен, или съответна мисъл, или няколко от посочените.

Опиши допустимо най-подробно какво преживяваш или си спомняш, че си претърпял, на всеки стадий. След това се върни и прегледай написаното. Потърси общи неща, повтарящи се детайли и очертаващи се зависимости и модели. Виж стъпките, които си подхванал. Обърни внимание на своите мисли. Помисли за разнообразни способи за справяне с страстите, довели до епизода на преяждане и прочувствено хранене.

Това оказва помощ да се построи схващане за процеса, което по-късно може да се употребява, с цел да разрушат дисфункционалните модели. Например, в случай че всекидневно преяждаш в кухнята си в 18 часа, когато си уплашен, измисли тактики за справяне най-малко час, преди този момент да се случи. Помисли за какво се стига до такава степен.

Може би не ядеш задоволително денем, тъй като си захласнат в работа или те е позор да се храниш пред другите, или се опитваш да спестиш калории, защото си привикнал да преяждаш на вечеря? Може би релаксиращ душ би оказал помощ да се понижи напрежението, вместо да се натъпчеш с храна? Може би вечеряш прекомерно късно и знаейки, че има доста време до вечерята, се чувстваш още по-гладен и обезпокоителен? Може би имаш потребност от лека следобедна закуска?

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР