Изследванията показват, че енергийните напитки са свързани с безсъние и

...
Изследванията показват, че енергийните напитки са свързани с безсъние и
Коментари Харесай

Енергийните напитки създават проблеми със съня при младежите

Изследванията демонстрират, че енергийните питиета са свързани с бодърствуване и нарушавания на съня при младежите. Експертите са открили, че младежите на възраст сред 18 и 35 години, които употребяват тези питиета всекидневно, имат почти 30 минути по-малко сън спрямо тези, които ги употребяват понякога или се въздържат изцяло.

При мъжете използването на две или три питиета седмично значи, че вероятността да си легнат след среднощ е с 35% по-голяма, вероятността да спят по-малко от шест часа е с 52% по-голяма, а вероятността да се разсънят през нощта е с 60% по-голяма, в сравнение с при тези, които не ги пият или ги пият рядко.

При дамите вероятността да си лягат след среднощ е с 20% по-голяма, вероятността да спят по-малко от шест часа - с 58%, а вероятността да се разсънват през нощта - с 24%.

Енергийните питиета постоянно съдържат високи равнища на кофеин и захар и се оферират на пазара като средство за повишение на силата. Въпреки това връзките им с тревогата, напрежението и мислите за самоубийство провокираха апели за възбрана на продажбата на енергийни питиета на младежи и деца. Последното изследване, оповестено в BMJ Open и учредено на проучване измежду 53 266 норвежки студенти, откри, че енергийните питиета са известни измежду младежите, предаде БГНЕС. 

Студентите, взели участие в изследването, са били запитани какъв брой постоянно пият енергийни питиета, като отговорите са били: всекидневно, ежеседмично, един път седмично, два до три пъти седмично, четири до шест пъти седмично, един до три пъти месечно и рядко/никога.

Зададени са им и подробни въпроси за метода им на сън, като да вземем за пример по кое време си лягат и стават, какъв брой време им лишава да заспят и дали се разсънват през нощта.

Безсънието е дефинирано като проблеми със заспиването и продължителността на съня, както и ранно пробуждане през най-малко три нощи седмично, плюс унесеност и отмалялост рано заран през най-малко три дни от седмицата, в продължение на най-малко три месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР