Изследване, публикувано в Nature Communications, демонстрира нова платформа, която има

...
Изследване, публикувано в Nature Communications, демонстрира нова платформа, която има
Коментари Харесай

Изкуствен интелект и роботика разкриват скритите сигнатури на болестта на Паркинсон

Изследване, оповестено в Nature Communications , показва нова платформа, която има за цел да разкрие клетъчните сигнатури на заболяването на Паркинсон (и не само). Тя комбинира роботизирана система за проучване на клетките на пациентите с способи на разбор на изображения благодарение на изкуствен интелект. Чрез своята платформа за автоматизирана клетъчна просвета учените от изследователския институт NYSCF, със съдействието на Гугъл Research, съумяват да разпознават нови клетъчни сигнатури на заболяването на Паркинсон, като основават и профилират над 1 млн. фотоси на кожни кафези от кохорта от 91 пациенти (както и от контролна група от здрави хора).

„ Традиционното разкриване на медикаменти не работи изключително добре (особено при комплицирани болести като заболяването на Паркинсон – разяснява Сюзън Л. Соломон, изпълнителен шеф на NTSCF. – Роботизираната технология, издигната от NYSCF, ни разрешава да генерираме големи количества данни от огромни групи пациенти и да открием нови сигнатури на болестта, които да залегнат в основата на нови медикаменти, които действително работят. “

„ Това показва по съвършен метод какъв брой кадърен е изкуственият разсъдък при изследването на болести “, прибавя Марк Бренди, софтуерен инженер от Гугъл Research.

Учените употребяват своята система, с цел да изолират и разширят кожни кафези, наречени фибробласти, да обозначат разнообразни техни елементи благодарение на техника, наречена „ клетъчно боядисване “, и да основат хиляди фотоси (чрез оптична микроскопия), богати на наличие. Впоследствие получените изображения се подават на изкуствен интелект, който разпознава характерности, характерни за клетките на болните пациенти. Впоследствие те могат да бъдат употребявани за различаването им от тези на хубавичко контролна група.

„ Тези способи, употребяващи изкуствен интелект, могат да открият общи характерности сред клетките на пациентите – характерности, които не бихме могли да откроим по различен метод – споделя откривателят Самюел Дж. Янг от Гугъл Research. – Важното в тази ситуация е, че логаритмите са безпристрастни – те не разчитат на минали познания или предварителни показа за заболяването на Паркинсон. Ето за какво по този метод можем да открием изцяло разнообразни сигнатури на болестта. “

Откриването на нови сигнатури (посредством безпристрастни методи) може да спомогне за по-ранното диагностициране на болестта и откриването на нови и работещи медикаменти, които да се преборят с резултатите на тези сигнатури. Проучването довежда и до основаването на най-голямата база данни на кафези, маркирани с техниката „ клетъчно боядисване “ (48TB). Тя може да бъде прегледана ТУК.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР