Изследване показва, че вашата котка има елементарни познания по физика

...
Изследване показва, че вашата котка има елементарни познания по физика
Коментари Харесай

Котките използват простичките закони на физиката, за да преследват своята плячка

Изследване демонстрира, че вашата котка има обикновени знания по физика и може да ги употребява, с цел да ловува скритата плячка, написа Science Alert.

Ако мисълта, че вашият четириног любим е по-добър от вас по този съответен предмет (както и това, че може да спи по цялостен ден) ви потиска, не се тревожете. В случая става дума за много простички причинно-следствени концепции. Те работят единствено в случаите, когато ги комбинираме с невероятните зрение и слух на котките.

Изследването, ръководено от учени от Университета Киото в Япония е продължение на предходно изследване, което демонстрира, че котките могат да схванат дали един непрогледен резервоар съдържа предмет въз основата на трополенето, което издава.

Доста мъдро от тяхна страна, нали? Е, постоянно съществува вероятността котката просто да е привикнала да чака обект всякога, когато чуе този характерен тон, сходно на кучето на Павлов. Затова екипът взема решение да ревизира дали нашите обичани животинки фактически познават причинно-следствения резултат.

За тази цел екипът взима 30 домашни котки и раздрусва резервоар пред очите им. В някои от случаите разтърсването е тихо, а в други – не. След това учените обръщат контейнера, с цел да покажат на котката дали вътре има нещо.

 За да се опитат да заблудят животинчетата, през половината от случаите откривателите следват законите на физиката, до момента в който в останалата част – не. С други думи – през 50 % от времето контейнерът е издавал звуци и е съдържал предмет, до момента в който в останалите 50 е бил беззвучен, само че вътре е имало нещо. И противоположното.

Това значи, че котките не могат да се научат да асоциират шума с съществуването на обект. Затова в случай че те прекарват по-голямата част от времето в изследване на шумящия резервоар (признак, че те чакат вътре да има нещо) – най-вероятно доближават сами до заключението, че звук = на наличие. А това от своя страна пък значи, че те имат обикновени знания по физика.

Изследването демонстрира, че котките прекарват повече време в изследване на контейнера, който издава тон. Т.е. са наясно до известна степен и с причинно-следствения резултат.

„ Котките ползват обикновено логическо схващане за звуците, с цел да предскажат появяването на невидими обекти “, споделя ръководителят на проучването Сахо Такаги.

Какво общо има всичко това с ловуването? Учените допускат, че тази тяхна дарба, съчетана с отличните зрение и слух, им разрешават да търсят скрита плячка.

Разбира се, това изследване към момента е в прекомерно ранна фаза и броят на изследваните котки е прекомерно дребен. Затова е рано да одобряваме сигурно какво котките могат или не могат да схванат.

Проучването обаче загатва за евентуалните умения на котките. Такаги изяснява, че са нужни още изследвания, с цел да разберем дали тези животни са способни да научат и размера, и броя на скритите обекти по дедуктивен път въз основата на звука, който издават.

Изследването е оповестено в Animal Cognition.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР