Изследване показва, че насекомоядните растения намаляват улова, защото могат да

...
Изследване показва, че насекомоядните растения намаляват улова, защото могат да
Коментари Харесай

Растения хищници стават вегетарианци

Изследване демонстрира, че насекомоядните растения понижават улова, тъй като могат да си набират хранителни субстанции от другаде, научаваме от Би Би Си. 

Учени, изследващи месоядната росянка (Drosera), растяща край блатата в Швеция, откриват, че увеличеното наличие на азот в почвата понижава броя на насекомите, които е уловила.Транспортното и индустриално замърсяване води до дъждове, богати на азот, тъй че по-голямо количество от него доближава почвата.

„ Ако могат да си набират задоволително азот посредством корените си, те не ядат толкоз ”, споделя ръководителят на проучването доктор Джонатан Милет от университета Лоубъроу във Англия.

Учените откриват, че растенията, живеещи в по-малко нечисти региони, получават 57% от нужния за тях азот от плячката си. В по-замърсените региони тази цифра спада сред 20% и 30%.

Алтернативният източник на храна обаче не е потребен за растенията. Той може да докара до неприятни последствия за тях в дълготраен проект.

 „ Това е все е едно да добавите повече тор, ” споделя доктор Милет. „ За обособените растения като че ли е добре. Те стават по-големи и евентуално ще се оправят по-добре, само че казусът е, че би трябвало да вложат запаси в това да са месоядни ”.

Месоядните растения в действителност печелят, когато порастват в среда, бедна на хранителни субстанции, тъй като имат по-малка конкуренция от други растения. Способността им да се хранят с животни евентуално се е развила като метод да оцелеят в такива хабитати. Те нямат добре развита коренна система, само че имат потребност от сила, с цел да зареждат комплицираните си клопки. Многото растения, които ще се настанят в богатата на азот почва, биха били сериозна опасност за тях в битката за запаси.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР