Изследване на учени от Станфордския университет установи, че до 4%

...
Изследване на учени от Станфордския университет установи, че до 4%
Коментари Харесай

Ходенето насън може би е в резултат от древен механизъм за оцеляване

Изследване на учени от Станфордския университет откри, че до 4% от възрастните може да страдат от вървене насън. Всъщност статистиката демонстрира, че този % нараства, най-малко частично поради фармакологичните средства за приспиване като да вземем за пример золпидем, продаван под комерсиалната марка Ambien.

Често епизодите са безобидни. Но от време на време сомнамбулството е рисково. Сомнамбулите са в нерационално положение, при което е допустимо да наранят себе си или други хора.

При някои крайни случаи има невероятни истории, като тази с британска тийнейджърка, който през 2009-та година е скочила от 8 метра височина през прозореца на своята стая, или казусът с Кенет Паркс в Торонто, Канада, който през 1987 е карал в продължение на 23 километра и е умъртвил своята тъща, явно до момента в който е спял.

Но за какво някои хора влизат въобще в това положение?

Изследванията демонстрират, че в тази ситуация примитивните райони на мозъка, които дават отговор за прочувствените реакции (в лимбичната система) и комплексните моторни функционалности (в кортекса), остават в дейни положения, които е мъчно да се разграничат от будните положение.

Тази интензивност се характеризира с модели на алфа талази, които се засичат по време на електроенцефалографско проучване (ЕЕГ).

В същото време районите във фронталния кортекс и хипокампуса, които дават отговор за рационалността и паметта, остават значително “заспали ”  и неспособни да извършват функционалностите си, като манифестират модели на делта талази, които се следят по време на сън.

“Поведението ни се управлява от  архаична система за оцеляване, като тази, която се задейства при бий се – или бягай обстановки ”.

“По време на сън ние може да активираме моторната система по този начин, че даже и когато спите моторният кортекс може да се намира в положение, което разрешава моментална реакция, като да вземем за пример незабавно да се избяга, ” разяснява водещият създател на проучването Нобили. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР