Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни постави България

...
Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни постави България
Коментари Харесай

България е сред първите 10 държави в света с най-много агресия в училище

Изследване на Световната здравна организация измежду 43 страни сложи България измежду първите 10 страни с най-голям % на тормоз в учебно заведение. Това стана ясно по време на кръгла маса с присъединяване заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, отдадена на експанзията в българските учебни заведения.


Макар и не измежду първенците по брой население, България се оказва на челните позиции в международен мащаб във връзка с експанзията измежду децата. Само за предходната година у нас има над 2200 случая на физически и съвсем 3000 на устен тормоз в учебно заведение. За да се трансформират цифрите, специалисти в региона на образованието и сигурността се сплотяват към тезата, че би трябвало да се вкарат ясно открити правила на държание за децата със съответните наказания, в случай че те бъдат нарушени.
Красимира Чобанова, шеф бранш " Детска престъпност " - Министерство на вътрешните работи: " Най-важното нещо е тези правила да се съблюдават и да не се позволяват двойни стандарти. "
Липсата на педагози в доста образователни заведения в страната е различен проблем, който касае експанзията измежду деца и пред който се изправя просветителната система у нас. От над 4300 учебни заведения в страната, единствено в 964 работят психолози или педагогичен съветници. Най-остра е неналичието на експерти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца. За да се оправи с този недостиг, просветителното министерство е въвело нова специалност.
Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката: " Образователният посредник, въпреки и основан по планове и стратегии, свързани с работа в уязвими общности, считаме, че е специалност, която може да бъде употребена с доста по-голям мащаб и обсег в цялата просветителна система. "
Столичната община пък предлага собствен различен вид за справяне с експанзията измежду деца, а именно-повече спорт в свободното време.
Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столичната община: " Столичната община планува доста увеличение на средствата за спортни клубове и детски школи през 2018г. Част от напъните касаят времето, когато децата не са на учебно заведение. Ръстът на употребяващите тези клубове е доста огромен, приказваме за към 2000 души в границите на година и половина.
А задачата на Столичната община е да доближи и до периферията на града, където другите възможности за спорт са по-ограничени, с цел да могат повече деца да прекарват времето си, спортувайки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР