Изследване на природозащитната организация WWF стига до извода, че из

...
Изследване на природозащитната организация WWF стига до извода, че из
Коментари Харесай

Опасните частици пластмаса в телата ни: какво трябва да знаем?

Изследване на природозащитната организация WWF стига до извода, че из Световния океан се носят сред 86 и 150 милиона тона пластмасови боклуци. Във водата пластмасата след време се разгражда до микро- и наночастици, част от които са невидими с просто око. През идващите 30 години наличието на такива частици в моретата и океаните ще се удвои, предвиждат от WWF. Но пластмасовите частици се срещат освен в природата, те се отсрочват и в човешкото тяло.

Пластмаса в кръвта и стомаха

Изследователи от Университета Vrije в Амстердам са открили за първи път съществуване на микроскопични пластмасови частици в кръвообращението на индивида. При 17 от общо 22 участници в изследване, резултатите от което по-рано този месец бяха оповестени в профилираното списание „ Environment International “, са открити следи от пластмаса в кръвта. Учените са разкрили приблизително по 1,6 микрограма на милиметър, което се равнява на една чаена лъжичка пластмаса в хиляда литра вода.

Също и в стомашно-чревния тракт се отсрочват доста микро- и наночастици, излиза наяве от друго изследване на откриватели от Медицинския университет във Виена, чиито резултати са поместени в профилираното издание „ Exposure & Health “. В своето изложение създателите пишат, че в стомаха и червата на индивида се натрупват приблизително по към пет грама пластмаси на седмица, колкото тежи примерно една кредитна карта.

" Лично мен тези резултати доста ме изненадаха. Това е шокиращо “, споделя за Дъждовни води Елизабет Грубер, лекарка по обща и висцерална хирургия към университетската клиника AKH във Виена.

Най-малките вероятни частици пластмаса се съдържат в разнообразни предмети за приложимост, като да вземем за пример козметичните артикули, пастата за зъби или душ геловете. Те се образуват също и при разлагането на артикули, създадени от пластмаса. Съдържание на такива частици към този момент е потвърдено в човешките изпражнения и даже в плацентата на бременни дами. Наночастиците са по-малки от 0,001 милиметра, а микрочастиците доближават на величина до 5 милиметра и могат да се видят даже и с просто око.

Последиците за здравето към момента не са напълно ясни

Без никакво подозрение микрочастици от пластмаса се съдържат в човешката кръв и в стомаха. Въпросът е по какъв начин това се отразява на здравето ни. Предишни проучвания са потвърдили, че пластмасовите частици могат да отключат механизми, които водят до появяването на рак.

При опитни животни, да вземем за пример, микрочастиците провокират възпаления на червата – евентуално поради нарушение на микробиотиката. Това може да докара до образуването на туморни кафези, както и до неподходящи имунни реакции.

Особено висок е рискът при хората с хронични болести, акцентират учените. Здравите вътрешности могат да се оправят с последствията от попадането на пластмасови частици, само че при отслабени отбранителни механизми този развой не действа добре.

Как проникват в човешкото тяло тези частици?

Те могат да бъдат поети посредством водата, която пием. Който приема целесъобразното количество от 1,5 до два литра вода на ден от пластмасови бутилки, може годишно да „ се снабди “ с към 90 хиляди пластмасови частици - демонстрират резултатите от проучване на профилираното издание „ Environmental Science and Technology “. Който пие вода от чешмата и от стъклени чаши, може да понижи одобряваното количество микрочастици до 40 хиляди на година.

Но и в някои храни, като избрани типове риба, в солта и мидите, е открито наличие на микро- и наночастици. Дрехите от синтетични тъкани също отделят такива частици. При прането те минават в отпадните води, а по-късно и в подпочвените.

Но даже и от въздуха, който дишаме, поемаме микро- и наночастици. Една огромна част от тях се отделят при износването на автомобилните гуми. „ На всеки 50 000 километра, които изминава една кола, се отделят в атмосферата до 6 кг пластмасови частици “, споделя за Дъждовни води Лукас Кенер, онколог и патолог в Медицинския университет във Виена.

Как да предотвратим приемането на микрочастици?

Най-важното нещо, съгласно Кенер, е да се осведомяваме от сигурни източници за концентрацията на микрочастици във въздуха и водата. „ Мерете, мерете и отново мерете! Налага се постоянно да упражняваме надзор, другояче няма да се оправим с казуса “, показва специалистът.

Що се отнася до автомобилните гуми, при придвижването с по-малка скорост се понижава тяхното изхабяване, а отсам и отделяното количество пластмасови частици. Друго, което бихме могли да създадем, е да консумираме рационално. Това значи да вземем за пример „ да ограничим приемането на морски блага или да се обличаме с облекла, които не съдържат доста синтетични материи “, споделя Кенер.

Освен това се предлага в тези региони на света, където това е допустимо, хората да не купуват вода в пластмасови бутилки, осведоми " Дойче Веле ". „ Купувайте питиета в стъклени бутилки, които по-късно можете още веднъж да цялостните “, споделя специалистът. В Австрия и Германия питейната вода е чиста и умерено може да се пие от чешмата, прибавя той
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР