Изследване на менопаузата при китове може да помогне да се

...
Изследване на менопаузата при китове може да помогне да се
Коментари Харесай

Изследване на китове дава информация за еволюцията на менопаузата

Изследване на менопаузата при китове може да помогне да се изясни за какво се е развила тя, като се има поради, че е позната единствено при шест от над 6000-те типове бозайници, които съществуват в този момент, заяви Ройтерс.

От еволюционна позиция прекъсването на възпроизводството по средата на живота е биологическа мистерия. Китовете, които минават през менопауза, обаче живеят по-дълго от женските от други типове с сходен размер и това им дава опция да се грижат за околните си, откриха учените от Университета в Екстър.

Менопаузата е рядка линия измежду земните типове. Характерна е за хората, косатките и още четири типа зъбати китове, написа Българска телеграфна агенция. Учените са сравнили продължителността на живота на 32 типа зъбати китове. Те са открили, че при петте типа, преминаващи през менопауза - косатките, лъжекосатки, китовете белуга, нарвали и късоопашатите гринди, женските живеят към четири десетилетия по-дълго, в сравнение с женските с сходен размер от други  видове, при които няма менопауза. 

" Този резултат дава неповторима визия за това по какъв начин е еволюирала менопаузата. Китовете, които имат менопауза, имат подобен репродуктивен интервал с типовете, които нямат менопауза. Разликата е в живота след размножаването ", споделя Сам Елис от университета в Екстър, Англия, и началник на проучването, резултатите от което са оповестени в сп. Нейчър ". 

По-дългият живот дава опция на женските китове да оказват помощ на децата и внуците си,  без през същото време да се възпроизвеждат или да си съперничат с дъщерите си. 

Изследвания на косатки в Тихия океан край Съединени американски щати демонстрират, че женските стопират да се възпроизвеждат на към 40 години, само че постоянно живеят над 60 години, даже над 80. Мъжките нормално умират, преди на навършат 40 години. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР