Изследване на Фондация Работилница за граждански инициативи поставя фокус върху

...
Изследване на Фондация Работилница за граждански инициативи поставя фокус върху
Коментари Харесай

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация " Работилница за цивилен начинания " слага фокус върху историческия аспект на настройките на популацията у нас по отношение на Русия.

Никое от извършените социологически проучвания от началото на войната не обръща взор обратно към историята и образованието по история, сподели пред БНР изпълнителният шеф на фондацията Илияна Николова. Според нея не е преразгледано наличието на митологеми в образователното наличие.

" Зададохме значими въпроси за това какво знаят българските жители за историческите връзки, за историята на взаимоотношенията България – Русия. Има извънредно значими данни. Българските жители се образоват през учебниците най-много в междинното обучение, които в последните 30 години не са ревизирани и дават погрешна визия за взаимоотношенията сред България и Русия. Около 10% знаят, че Русия е обявявала война на България. "

Големите въпроси за полезностите се разполагат в дефицитите на историческо знание и на гражданско обучение, счита Николова.

" Българските жители освен че считат, че би трябвало да се снишат, а на въпрос, който не е изключително известен - над 40% от жителите считат, че в случай че инцидентно има война в страната, те ще могат да продължат да живеят по същия начин – факт, който би трябвало да обсъдим. Как е допустимо 40%, огромна група от хората да считат, че могат да продължат да живеят по метода, по който са живели? И, забележете, само 6% от респондентите споделят, че биха защитавали родината си с оръжие ", разяснява Илияна Николова в предаването " Преди всички ".

Според Николова имунната система на обществото и страната е много слаба.

" Трябва да се опитаме да поведем диалог, в който да разграничаваме национализъм от русофилия. В това наше проучване се споделя, че любовта към родината минава през любовта към друга страна. Това е неповторим факт. Ние сме националисти дотолкоз, доколкото обичаме непозната страна. Този диалог е неизменен, би трябвало да стартираме да го водим. "

Илияна Николова уточни, че 50% от запитаните се надяват НАТО да ги пази.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР