Изследване е стигнало до извода, че хората с кръвна група

...
Изследване е стигнало до извода, че хората с кръвна група
Коментари Харесай

Хората с кръвна група тип А са по-податливи на ухапване от кърлеж


Изследване е стигнало до извода, че хората с кръвна група А са по-склонни да бъдат ухапани от кърлеж.

Учените от Чехия са открили, че кърлежите могат да бъдат повлияни от "физиологичния или биохимичния профил на индивида, като кръвната му група ".

Водещият откривател Алена Заковска от University of Masaryk University съобщи, че това значи, че кръвната група на индивида може да бъде един от факторите, увеличаващи риска от захапване от кърлеж и заразяване с рискови болести и това не би трябвало да се подценява.

Кърлежите са дребни паразитни животни, които се хранят с кръвта на хора и други бозайници. Смята се, че 17% от кърлежите са инфектирани с бактерии, които могат да причинят Лаймска болест . Тя протича в няколко етапи и може да аргументи увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на индивида.

Новото изследване твърди, че до момента в който кърлежите заобикалят по-често хора с кръвна група В, за разлика от тези с кръвна група А.

В опита се е следила капка кръв от всеки кръвен вид - А, В, АВ или О, приложена върху стерилна филтърна хартия. Бил е подложен дестилат от Ixodes ricinus, наименуван "sheep tick ", и след две минути Заковска и нейните сътрудници означават къде са се придвижила кърлежите.

Когато опитът се повтаря стотици пъти, употребявайки разнообразни кърлежи, в множеството случаи - 36% - буболечките са почнали да смучат кръв от вид А. А най-избягвана от тях е кръвна група B - единствено 15% са се насочили там.

Изследователите към момента не знаят за какво кърлежите наподобява имат по-голямо желание към някои типове кръв повече от други.

Свързани публикации.. Първа помощ при ухапвания от инсекти и кърлежи 3 Как да се предпазим от кърлежите и от заболяванията, които придвижват? 0 Кожни прояви при Лаймска болест или какво могат да ни причинят кърлежите? 0

Хората, с рисковата в тази ситуация кръвна група А, би трябвало да подхващат подобаващи ограничения, с цел да се защитят по-ефективно и да понижат заплахата от пораждане на болести, излъчени посредством кърлежи.

Проучването може да има и значими последствия за феновете на животни. Кучетата, които също са склонни от захапване от кърлежи могат да бъдат инфектирани с Лаймска болест. При тях има към 12 разнообразни кръвни вида. Всички кучета и котки са уязвими и елементарно могат да бъдат инфектирани. Затова е значимо да ревизираме козината на домашния си любим за нежелани похитители.

Кърлежи могат да се намират и в тревните площи сред блоковете в градска среда, пътищата, дворовете. Така че с изключение на след престояване измежду природата, пикник, лагеруване или просто разходка, оглед за кърлеж следва да се прави всяка вечер при ежедневна работа или игра на двора и разходка на домашния любим.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР