Изследователският център Гамалея създаде уред, който може да разпознае 86

...
Изследователският център Гамалея създаде уред, който може да разпознае 86
Коментари Харесай

Нов уред улавя коронавируса във въздуха

 Изследователският център " Гамалея " сътвори апарат, който може да разпознае 86 патогена във въздуха, в това число ковид SARS-CoV-2, заяви РИА Новости.

Става въпрос за устройство, което може да дефинира във въздушна среда до 86 цели на патогенни биологични сътрудници от изцяло друго естество – вируси, бактерии, отрови, съобщи завеждащият лабораторията по транслационна биомедицина Артьом Ткачук.

Уредът може да работи в автоматизиран режим без присъединяване на индивида в непрекъснат режим 24/7.

Комплексът за идентифициране на патогенни биологични сътрудници се състои от няколко самостоятелни модула, които могат да правят акуратен характерен разбор. Резултатите от него са сравними с проучванията в биологична лаборатория, само че в този случай те се вършат намясто и без човешка интервенция.

Комплексът разполага с устройство, което следи в действително време остатъка от рискова централизация на субстанции във въздуха. Сигналът може да дойде в границите на няколко секунди. След това се започва изчерпателен разбор на тестът, който дефинира съответния вид патоген.

Очаква се в скоро време уредът да премине наложителните проби и да бъде квалифициран за всеобщо произвеждане.

Предвижда се още през октомври такива апарати да бъдат ситуирани в метрото и на летищата.

Ткачук посочи, че уредът е създаден в границите на федералната целева стратегия по застраховане на националната химическа и биологична сигурност от 2015 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР