Изследователски екип, ръководен от Технологичния университет в Сидни, Австралия, е

...
Изследователски екип, ръководен от Технологичния университет в Сидни, Австралия, е
Коментари Харесай

В Австралия разработват ново микрофлуидно устройство за откриване на ракови клетки

Изследователски екип, управителен от Технологичния университет в Сидни, Австралия, е създал ново устройство за разкриване и разбор на ракови кафези от кръвни проби, което може да помогне на лекарите да проследят напредъка на лекуването, без да правят инвазивни процедури като биопсия, заяви Българска телеграфна агенция.

Изследването, оповестено в сп. " Биосензори и биоелектроника ", разказва високопроизводително устройство с 38 400 камери.

Устройството е в положение да изолира и класифицира броя на метаболитно дейните циркулиращи туморни кафези (CTC) в периферната кръв с разграничителна дарба от една клетка.

Авторите на проучването са открили, че работният развой на основаното от тях устройство е елементарен и благонадежден, което може да отстрани нуждата от профилирано съоръжение и опит, нужни за едноклетъчен разбор на циркулиращи туморни кафези, и да улесни осъществявания на място метаболитен скрининг на раковите кафези.

" Нашето устройство следи единични кафези за нараснал лактат, употребявайки pH-чувствителни флуоресцентни багрила, които откриват подкиселяване към клетките ", споделят откривателите. 

Те изясняват, че една-единствена туморна клетка може да съществува измежду милиарди кръвни кафези единствено в един милилитър кръв, което я прави доста сложна за намиране. Новата технология за разкриване разполага с 38 400 камери, способни да изолират и класифицират броя на метаболитно дейните туморни кафези.

Според направеното от откривателите изказване ракът е водеща причина за заболяване и смъртност в Австралия, като всяка година се диагностицират повече от 150 000 австралийци. Хората със подозрение за рак, изключително в органи като черния дроб, дебелото черво или бъбреците, постоянно се нуждаят от интервенция слагане за дефинитивна диагноза.

Отбелязвайки, че вземането на биопсия може да докара до дискомфорт, по-високи разноски и нараснал риск от затруднения, дължащи се на интервенцията, откривателите преглеждат оценката на туморните кафези в кръвните проби като " доста по-неинвазивна от вземането на тъканни биопсии ".

" Това разрешава на лекарите да вършат повторни проучвания и да следят по какъв начин пациентите реагират на лекуването ", споделят откривателите, които считат да патентоват и комерсиализират устройството. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР