Изследователите са успели да преведат известни древни символи в храм

...
Изследователите са успели да преведат известни древни символи в храм
Коментари Харесай

Изображения върху древен камък свидетелстват за удар на комета около 10 950 г. пр. н.е.

Изследователите са съумели да преведат известни антични знаци в храм в Турция, които се оказало, че описват историята на унищожителен удар на комета от преди повече от 13 000 години.

Учените създали кръстосана инспекция на събитието с компютърни симулации на Слънчевата система към това време. Сега допускат, че знаците в камъка биха могли да разказват въздействието на кометата, настъпило към 10,950 години пр.н.е. – в това време стартира една мини-ледникова ера, която промени вечно цивилизацията.

Тази дребна ледникова ера продължава към 1000 години и се счита за решителен интервал за човечеството, тъй като към това време поражда селското стопанство и първите неолитни цивилизации – евентуално в отговор на новия по-студен климат. Периодът е обвързван и с изгубването на вълнестия мамут.

Но въпреки тази мини-ледникова ера да е изучавана в детайли, не е ясно какво тъкмо провокира този интервал. Кометата е една от водещите хипотези, само че учените не са съумели да намерят физическо доказателство за кометите от това време.

Сега екип учени от Университета в Единбург във Англия споделя, че тези каменни резби, открити в най-стария прочут храм в света, Гьобекли Tepe в южна Турция, дават спомагателни доказателства, че кометата е задействала мини-ледниковата ера.

„ Мисля, че това проучване безусловно запечатва случая в интерес на въздействието на кометата за предизвикването на мини-ледниковата ера “, споделя откривателят Мартин Суетман пред Сара Кнаптън от The Telegraph.

Преводът на знаците също подсказва, че Гьобекли Тепе не е бил просто храм, както се предполагаше до момента, а може би е бил антична обсерватория.

„ Изглежда, че Гьобекли Тепе е, наред с другото, обсерватория за наблюдаване на нощното небе “, споделя Суетман.

„ Един от стълбовете му наподобява е послужил като монумент на това унищожително събитие – може би най-лошия ден в историята от края на ледената ера “.

Смята се, че Гьобекли тепе е издигната към 9000 година прочие Хр. – почти 6000 години преди Стоунхендж – само че знаците на стълба датират събитието към 2000 години преди този момент.

Резбите са открити на дирек, който демонстрира разнообразни животни на избрани позиции по камъка.

Символите от дълго време озадачаваха учените, само че Суетман и неговият екип откриват, че те в действителност дават отговор на астрономическите съзвездия и демонстрират рой от кометни фрагменти, удрящи Земята.

Изображение на човек без глава на камъка също се счита, че символизира човешкото злополучие и голямата загуба на живот след удара. Резбите демонстрират, че събитието, което разказват, може да е имало дълготрайни въздействия върху цивилизацията, считат учените.

За да ревизират дали в реалност се е случил удар на комета по това време, откривателите са употребявали компютърни модели, които подхождат на моделите на звездите, разказани в детайли на стълба до избрана дата. Така стигат до доказателства, че въпросното събитие би се случило към 10,950 прочие н.е., плюс – минус 250 години.

Ето по какъв начин, съгласно учените, е изглеждало небето тогава.

Преводът (тълкуването) на резбите в камъка съответствува и с леденото ядро, намерено в Гренландия, което дефинира интервала на мини-ледниковата ера на към 10,890 пр.н.е.

Според Суетман това не е първият път, когато античната археология дава визия за предишното на цивилизацията.

„ Много палеолитни пещерни картини и артефакти със сходни скотски знаци и други повтарящи се знаци допускат, че астрономията може да бъде доста антична “, споделя той пред „ Телеграф “.

„ Ако вземем поради обстоятелството, че съгласно астрономите, тази велика комета евентуално е пристигнала във вътрешната слънчева система преди към 20 до 30 хиляди години. Тя би била доста забележима и преобладаваща характерност на нощното небе, тъй че е мъчно е да си представим, че Древните хора биха могли да подценен това поради евентуалните последствия. “

Изследването е оповестено в Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР