Изследователите са постигнали голям пробив, който отключва врати към вълнуващи

...
Изследователите са постигнали голям пробив, който отключва врати към вълнуващи
Коментари Харесай

Японски учени създадоха „наносвитъци“ – те ще помогнат в създаването на технологии от следващо поколение

Изследователите са постигнали огромен пробив, който отключва порти към вълнуващи благоприятни условия в региона на катализа, оптиката и чистата сила...

Емил Василев 16:48 | 12.02.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 17:30 | 11.02.2024

Ето какво в действителност значи буквата „ i “ в iPhone

IT НовиниЕмил Василев - 9:00 | 09.02.2024

В Китай е основано първото в света микровълново оръжие, задвижвано от мотори на Стърлинг

IT НовиниДаниел Десподов - 12:38 | 08.02.2024

Вече няма потребност от ИТ експерти? Технологичните компании организират всеобщи „ чистки “ на IT личния състав

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Токийския университет са отворили нови порти в региона на нанотехнологиите с революционния си способ за навиване на атомно тънки листове от атоми в наноролки или наносвитъци.

Тази новаторска техника включва потреблението на нанолистове на Янус, което съставлява забележителен скок напред в контрола и прецизността на основаването на наносвитъци. Тя ще отвори порти за прогрес в катализата, оптиката и фотоволтаичните устройства за рандеман на чиста сила.

В света на нанотехнологиите, където манипулирането на материали на атомно равнище предлага безкрайни благоприятни условия, екип, управителен от доцент Ясумицу Мията прави пробив.

Фокусът на учените е върху дихалкогенидите на преходните метали (TMDC). Клас съединения, известни с неповторимите си свойства, като еластичност, свръхпроводимост и изключителна оптична всмукване.

Изследователите се стремят да проучат нови способи за основаване на наносвитъци – листове от атоми, навити в плътни структури, сходни на свитъци. Поради техния капацитет за основаване на многостенни структури с подредени пластове. Настоящите способи се сблъскват с провокации, които или нарушават кристалната конструкция, или водят до приемане на наносвитъци с огромен диаметър.

В своя пробив екипът се обръща към нанолистовете на Янус, кръстени на бога с две лица от античната митология. Чрез подмяна на атомите от едната страна на еднослоен нанолист от молибденов селенид със сяра посредством плазмено отнасяне те основават асиметрия в листа. След това прибавянето на разтворител кара листовете непринудено да се трансфорат в наносвитъци заради присъщия им дисбаланс.

Този способ се отличава освен с простотата и успеваемостта си, само че и с невиждания надзор върху наноструктурата. Получените наносвитъци с дължина няколко микрона показват компактно навиване със незабравим централен диаметър до 5 нанометра. Това е сполучливо осъществяване на теоретичните упования. Това достижение надминава предходните опити, предлагайки наносвитъци, които взаимодействат мощно с поляризирана светлина и демонстрират свойства за произвеждане на водород.

Влиянието на това изобретение се простира оттатък рамките на лабораторията.

То поставя основите за изследване на нови приложения на TMDC наносвитъци в катализата и фотоволтаичните устройства. Възможността за акуратен надзор на наноструктурата открива пътища за планиране на усъвършенствани материали и устройства, като ни тласка към нова епоха на софтуерни благоприятни условия.

Публикуваният в списанието ACS Nano теоретичен материал, озаглавен „ Nanoscrolls of Janus Monolayer Transition Metal Dichalcogenides “ (Наносвитъци от монослойни преходни железни дихалкогениди на Янус), на екипа от Токийския метрополитен университет разказва в детайли методологията и резултатите от това новаторско проучване.

Значението на този пробив се акцентира от евентуалното му влияние върху разнообразни промишлености.

Контролираното основаване на наносвитъци открива благоприятни условия за планиране на материали с персонализирани свойства. Подобрените свойства на тези наносвитъци за произвеждане на водород биха могли да провокират гражданска война в бранша на чистата сила. Осигурявайки резистентен и ефикасен източник на сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР